instant fap
NaslovnicaVijestiMagazin

Šta navike otkrivaju o vama?

Šta navike otkrivaju o vama?

Niste ponosni na sebe jer stalno kasnite, često uhvatite sebe kako sakrivate nokte jer su uvijek izgrickani, nervirate se i obećavate sebi da ćete prestati da obaveze odlažete za sutra, pa opet za sutra…

Nije lako promijeniti nijednu naviku, ali je to svakako moguće.

Možda će vam u tome pomoći saznanje da se iza svake radnje koju nesvjesno ponavljate, krije određena namjera ili osobina.

Psiholog Joseph Messinger je to objasnio u knjizi “Razotkrivanje naših manija”, napominjući da koliko god izgledale banalne, mnogo toga govore o nama, pišu Večernje Novosti.

Stalno kasnite

S kim god i u koje god vrijeme da se dogovorite za susret, uvijek kasnite najmanje 10 minuta. I za to uvijek imate izgovor!

Francuski psiholog tvrdi da su to obične laži, jer je suština da vam zapravo nije stalo do tog sastanka ili osobe. Stalno kašnjenje se prevodi kao nepoštovanje tuđeg vremena i obaveza, ali i čovjeka.

Gubite ključeve

Ne znate gdje ste ostavili ključeve od stana ili često izgubite one od kancelarije. Messinger to dovodi u vezu sa nezadovoljstvom.

Ukoliko su u pitanju ključevi od kuće, znači da vam se zapravo ne ide tamo. A, ako otključavaju vrata od vaše firme, vjerovatno ste zreli za promjenu posla.

Škrabate dok pričate

Razgovarate sa nekim, radite nešto, razmišljate i sve vrijeme šarate po papiru. Psiholog kaže da ova kompulsivna manija ili potreba za crtanjem bilo čega, otkriva unutrašnje nezadovoljstvo.

Možda smatrate da niste na radnom mjestu koje zaslužujete ili da vam život nije onakav o kakvom ste maštali. Škrabanje može da se dešava s vremena na vrijeme i da spontano nestane.

Ako imate potrebu za tim i dok razgovarate telefonom, znači da vas ta osoba stresira i oduzima vam energiju ili vrijeme.

Grickate nokte

To što su vam nokti jedva vidljivi i ne dozvoljavate im da porastu jer ih stalno grickate, znači da ste pritajeno agresivni. U vama je mnogo nagomilanih frustracija, one se talože s godinama i zbog njih stradaju vaši nokti.

Messinger kaže da ova navika odražava nedostatak samopoštovanja.

Sve mora da bude “cakum pakum”

Ako ste od onih koji čiste i peru i kada je sve čisto, nervirate se kad jedna stvarčica nije na svom mjestu, kuća vam izgleda kao apoteka, ali ste i dalje u panici da li je pod prljav, znači da imate opsesivnu potrebu da sve držite pod kontrolom.

Psiholog smatra da takve osobe vjeruju da im je život mirniji i bezbrižniji, ako je sve u savršenom redu.

Odlažete obaveze

Neprestano odlažete aktivnosti ili neke važne stvari, za naredni dan, sedmicu, mjesec, što može da postane socijalni i profesionalni hendikep.

Ova navika je posljedica potrebe za perfekcionizmom, koji je povezan sa nedostatkom samopouzdanja i strahom od neuspjeha.

Često ljudi nešto ne urade ili ne napreduju uz izgovor da čekaju pravi momenat. A, on uglavnom nikad ne dođe.

Knjige čitate od kraja

Kada uzmete neko štivo, prvo okrenete posljednje stranice, pročitate kraj i onda se vratite na početak. To pokazuje da imate potrebu da sve stvari i situacije držite pod kontrolom.

Ili, kako smatra autor knjige, otkriva vaš strah od smrti.

Pričate sami sebi

Nerijetko naglas sebi govorite nešto ili vam drugi na to skrenu pažnju. Autor knjige kaže da to što nesvjesno imate potrebu da čujete svoj glas, znači da ste nesigurni.

Ta radnja vam omogućava da razmislite o sebi, pa i priuštite dozu sopstvene ljubavi. Ovo je način da bolje upoznate sebe i svoje “ja”, koje čine duhovni i psihički dio, uz ono u šta vjerujete.

Uvijek žvaćete žvaku

Bez obzira na to gdje se i s kim nalazite, uvijek žvaćete žvaku. Po Messingeru, ova navika je dokaz nezrelosti i nesposobnosti da se donesu odluke.

Vi zapravo prežvakavate situacije prije nego što odlučite da odraegujete i nešto uradite. Niste dovoljno odrasli i kadri da se ponašate kao ozbiljna osoba.

Provjeravate da li su vrata zaključana

Svaki put kada napuštate dom i okrenete ključ u bravi, ipak provjerite da li ste zaključali vrata. Ili, razmišljate o tome i vraćate se da se u to uvjerite.

Ova navika odražava nesigurnost i preosjetljivost. Time pokazujete da želite da se zaštitite od spoljnih opasnosti i ljudi, ali se ne snalazite dobro u tome.

Angažovane ruke

Razgovarate, učite, radite, šetate se… Ali, u ruci vam je uvijek neki predmet, olovka, papirić, šminka, list od drveta…

Ako prepoznajete sebe u ovoj “slici”, znači da ne govorite ono što stvarno mislite. Ili ste isfrustrirani, osjećate se neshvaćeno ili vaše ideje ne nailaze na dobar prijem.

Dosoljavate jelo prije nego što probate

Niste još ni okusili supu, a već ste je posolili dodatno. Ili, ne znate koliko je kafa slatka, ali ste ipak sipali šećer.

Messinger kaže da je šećer povezan sa ženstvenošću i željom da se bude voljen, a so se dovodi u vezu sa željom da dokažete da ste vi taj koji “soli” sopstveni život i upravlja sobom, kao i drugima.

KOMENTARI