instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Šta se dešava u BiH? Veliki broj slučajeva porodičnog nasilja

Šta se dešava u BiH? Veliki broj slučajeva porodičnog nasilja

Na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) krajem novembra i u prvoj polovini decembra ove godine zabilježen je niz krivičnih djela koja spadaju u oblast krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži krivičnog zakona (KZ) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Obzirom da je MUP ZHK veoma šturo izvjestio o tim događajima, odnosno samo su na svojim službenim stranicama naveli da su zabilježena navedena krivična djela, portal Hercegovina.info je upitao navedenu instituciju o čemu je riječ, obzirom da krivično djelo protiv braka, porodice i mladeži KZ FBiH ima širok raspon krivičnih djela (dvobračnost, omogućavanje sklapanja nedozvoljenog braka, izvanbračna zajednica s mlađim maloljetnikom, oduzimanje djeteta ili maloljetnika, promjena porodičnog stanja, zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, napuštanje djeteta, povreda porodičnih obveza, nasilje u porodici, izbjegavanje izdržavanja, sprječavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika).

Iz MUP-a ZHK odgovorili su da je osnovni razlog za šturo objavljivanje usmjerenost na zaštitu žrtava porodičnog nasilja.

Tako se u nekoliko dana na području zapadne Hercegovine dogodilo niz krivičnih djela ‘Nasilje u porodici’ i to 30. novembra je takvo krivično djelo prijavljeno Policijskoj upravi (PU) Široki Brijeg, 5. decembra Policijskoj upravi Grude, 7. decembra PU Ljubuški, te 10. decembra PU Posušje, potvrdili su iz MUP-a ZHK.

Podsjetit ćemo kako se javnost vrlo dobro sjeća sličnih događanja u Bosni, ali i regiji poput ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, gdje je ubica svoje nedjelo prenosio na društvenim mrežama. A u sjećanju je i ne tako davni događaj koji je uzburkao javnost, kada je bivši rukometaš Denis Buntić na području Ljubuškog napao svoju suprugu Klaru. On se sumnjiči za KD ‘Nasilje u porodici’, kao i za ‘Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari’.

“Policijski službenici postupaju po prijavama građana, te poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, isto tako i po gore navedenim krivičnim djelima (op.a. KD za koja smo slali upit, studeni i prosinac) policijski službenici su postupili i lišili slobode počinitelje krivičnih djela, poduzeli i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te o svemu izvijestili Županijsko tužiteljstvo ZHK u Širokom Brijegu, koje provodi daljnju istragu”, potvrdili su iz MUP-a ZHK.

KOMENTARI