instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Stari Majdan: Koja je tajna plodova hašlame

Stari Majdan: Koja je tajna plodova hašlame

Manifestacija po nazivom Hašlamska nedjelja održana je u danima vikenda u Starom Majdanu, varošici nadomak Sanskog Mosta, a prema riječima organizatora ovogodišnja manifestacija bila je 147. po redu.

U okviru dvodnevne manifestacije, održan je niz kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, a po ustaljenoj tradiciji, i ove godine proglašen je simbolični gradonačelnik Starog Majdana čiji mandat traje godinu dana.

Ta čast ove godine pripala je Aimanu Savandi, poznatom zdravstvenom radniku i vijećniku u Općinskom vijeću Sanski Most, a njemu je predat i veliki željezni ključ, inače simbol mjesta. Manifestacija “Hašlamska nedjelja” održava se svake godine tokom juna i ima dugu tradiciju koja seže u daleku prošlost.

Kako se smatra, korijeni manifestacije su u vjerovanjima starih Slavena koji su obožavali prirodu i njene plodove. Stari Majdan i njegova okolina nekada su bili poznati po zasadima trešnje, a posebno po vrsti ove voćke poznatoj pod nazivom hašlama. Njeni plodovi su crvenkasto i bijele boje, krupniji su od obične trešnje i veoma slasni, a organizatori manifestacija su se potrudili da slatkim plodovima počaste sve goste.

Stablo hašlame je poznato po svojoj dugovječnosti, može biti staro i više od stotinu godina te u opsegu zna doseći nekoliko metara. Inače, Stari Majdan je jedno od najstarijih naselja na ovim prostorima s brojnim arheološkim nalazištima još iz perioda Ilira i Rimljana.

Stari narodi su nastanjivali ovo područje zbog bogatih nalazišta željezne rude kojom obiluju okolne Majdanske planine.

Međutim, u poslijetnom periodu, zbog velikih migracija značajan broj stanovništva napustio je ovo mjesto, pa danas ova varošica broji tek nekoliko stotina stanovnika.

KOMENTARI