instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Stiglo važno upozorenje za sve vozače: ‘Još uvijek ne mijenjajte zimske gume…’

Stiglo važno upozorenje za sve vozače: ‘Još uvijek ne mijenjajte zimske gume…’

Zimska oprema u automobilima nije obavezna od 1. aprila i vozači u BiH moraju mijenjati gume na ljetne. 

Prema važećem Zakonu u Bosni i Hercegovini, od 1. novembra pa sve do 1. aprila, zimska oprema je obavezna u svakom automobilu. 

To podrazumijeva zimske gume, koje se bolje ponašaju na niskim temperaturama i koje nam garantuju da će automobil bolje prijanjati uz cestu. 

Iako je proljeće zvanično došlo i po zakonu vozači nisu dužni imati zimske gume, iz BIHAMK-a je došlo važno upozorenje za sve vozače:

“Meteorolozi su za naredne dana najavili zahlađenje sa padavinama (snijeg u višim planinskim predjelima), pa vozače molimo da iako zimska oprema od jučer nije više zakonska obaveza, da još uvijek ne mijenjaju zimske gume.

Savjetuju se vozači da bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Zbog radova na sanaciji klizišta i dalje je zatvorena Zenička zaobilaznica na autoputu A-1 (oba smjera).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), Čevljanovići-Nišići, na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Promet putničkih vozila je pojačan na graničnim prelazima, posebno na zapadu i sjeverozapadu naše zemlje. Izdvajamo granični prelaz Bosanska Gradiška gdje su duga zadržavanja na izlazu iz naše zemlje.

KOMENTARI