instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Stravičan pokolj u sirijskom gradu Hula: Paramilitarci ušli u selo, pa žene i djecu ubijali noževima!

Stravičan pokolj u sirijskom gradu Hula: Paramilitarci ušli u selo, pa žene i djecu ubijali noževima!

Nakon što je međunarodna zajednica oštro osudila masakr u sirijskom gradiću Hula, koji su danas potvrdili i promatrači kritizirane UN-ove mirovne misije u Siriji, sve su glasniji pozivi da se učini nešto novo kako bi se zaustavilo krvoproliće u toj zemlji. U pokolju izvršenom nad stanovnicima tog mjesta u blizini Homsa, savladanog uporišta sirijskih pobunjenika, ubijeno je najmanje 85 osoba, među kojima 32 djece mlađe od deset godina. Te su podatke objavili članovi UN-ove misije nakon posjeta Huli, gdje su ih dočekala tijela brutalno smaknute djece i starijih. No UN, medijator u neuspješnom primirju između sukobljenih strana, osudivši pokolj, naveo je da su još nejasne okolnosti pod kojima se strahota dogodila.

Drugačiji stav

Taj stav ne dijeli pobunjenička Vojska slobodne Sirije. Glasnogovornik opozicijske sirijske vojske Kasim Saad Edine optužio je provladine militantne organizacije za ubojstva, napadajući UN-ovu misiju jer je “zbog njene pasivnosti vlada u mogućnosti ubijati nenaoružane građane”. Pokolj su izveli militanti poznati kao “šabiha” koji su uletjeli u selo, pucali na muškarce te izboli žene i djecu u njihovim domovima, tvrde pristaše opozicije. Članovi Vojske slobodne Sirije pozvali su protivnike vlade da se osvete pa se čini da bi pokolj vrlo vjerojatno mogao okončati ionako krhko i nestalno primirje. – Mirovni plan UN-ova poslanika za SirijuKofija Annana je mrtav, poručila je Vojska slobodne Sirije, istaknuvši da je “dosta čekanja i strpljenja”, da “predsjednik Bašar al-Asad razumije jedino jezik nasilja” i pozvavši Zapad da donese rezoluciju i pokrene zračne napade na Asadove snage.

Isti scenarij

Hoće li se u Siriji odigrati isti scenarij kao prošle godine u Libiji, tek će se vidjeti, no Asad prolijevanje krvi u zemlji objašnjava isto kao i pokojni libijski pukovnik, svrgnuti vođa te zemlje Moamar Gadafi. Relativno mladi sirijski predsjednik, oftalmolog školovan na Zapadu, za nasilje krivi “terorističke bande” kojima, tvrdi, pomaže Zapad. Sirijska državna televizija osudila je pokolj u Huli, navodeći da je riječ o djelu naoružanih bandi, a profesor Džamal al-Mahmud s fakulteta političkih nauka u Damasku izjavio je da je pokolj dio “psihološkog, odnosno rata informacijama”.

Povećanje pritiska

Kuvajt, zemlja koja trenutno predsjeda Arapskom ligom, objavio je da namjerava sazvati hitan sastanak o Siriji i reakciji na pokolj. SAD je osudio pokolj, a američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je da se “utvrdi tko je odgovoran i kazni”. – Surađivat ćemo s međunarodnom zajednicom na povećanju pritiska na Asada i njegov krug, čija strahovlada i teror moraju biti zaustavljeni – izjavila je Clinton.

Asadova opozicija u međuvremenu je iznijela nepotvrđen podatak da je od objave primirja početkom aprila poginulo više od 1500 osoba. Druge procjene, međutim, govore o stotinama mrtvih u posljednja dva mjeseca, dok u UN-u procjenjuju da je od početka 14-mjesečnog sukoba stradalo ukupno 9000 ljudi .