instant fap
NaslovnicaSport

Streljački reprezentativci BiH oborili državne rekorde na Grand Prixu u Sloveniji

Streljački reprezentativci BiH oborili državne rekorde na Grand Prixu u Sloveniji

Proteklog vikenda u Rušama u Sloveniji održan je svjetski ISSF Grand Prix u gađanju zračnim oružjem. Nastupilo je nekoliko stotina takmičara iz 22 zemalje.

Na ovom prvom takmičenju gdje se osvajaju bodovi za olimpijski ciklus Pariz 2024 učestvovala je i streljačka reprezentacija BiH.

Prvog dana takmičenja na streljačku liniju stali su naši najbolji takmičari Segmedina Bjelošević i Nedžad Džanković u disciplini zračna puška miks timovi.

Oni su odličnim gađanjem postavili novi državni rekord od 624,9 krugova i u veoma jakoj konkurenciji osvojili solidno 14. mjesto. Treba napomenuti da je novi državni rekord koji su također oni držali povećan za više od pet krugova.

Drugog dana gađanja ponovo dobri rezultati, ali da sve bude odlično nedostajalo je i malo sportske sreće.

U discioplini zračna puška žene Segmedina Bjelošević je među 58 takmičarki zauzela solidno 15. mjesto i za samo 0,9 decimala joj je izmakao plasman među osam najboljih takmičarki, odnosno finalno gađanje i borba za medalje. Segmedina je postigla opet odličan rezulat od 627,6 kruga što je za samo 0,2 decimale manje od njenog ličnog i državnog rekorda.

Juniorka Nadina Omerbašić je nastupom u istoj disciplini pogodila 623,4 kruga i osvojila 31. mjesto. Ovim rezultatom Nadina je postavila novi državni rekord za juniorke.

U ovoj disciplini u novom formatu i pravilima za organizaciju finalnih gađanja pobjedila je Andrea Arsović iz Srbije, drugo mjesto pripalo je Mađarici Eszter Meszaros, a treće Čehinji Sabini Thurnwaldovoj.

Nedžad Džanković je u disciplini zračna puška muškarci sa pogođenih 623,6 krugova osvojio solidno 25. mjesto, dok je Nikola Jovičić u disciplini zračni pištolj sa pogođenih 566 krugova osvojio također solidno 23. mjesto.

Kod muškraca puškom prvo mjesto osvojio je Miran Maričić iz Hrvatske, drugo mjesto svjetski rekorder Rus Vladimir Maslenikov, a treće Slovak Patrik Jany. U disciplini zračni pištolj prvo mjesto pripalo je Ruslanu Lunevu iz Azerbejdžana, drugo mjesto je osvojio Čeh Pavel Schjebal, a treće Miklos Tatrai iz Mađarske.

Članove streljačke reprezentacije BiH očekuje nastup na drugom svjetskom ISSF Grand prixu koji se od 19. do 22. januara održava u Osijeku. Nažalost, naša reprezentacija će biti oslabljena za nastup Segmedine Bjelošević zbog radnih obaveza.

KOMENTARI