instant fap
NaslovnicaMagazin

Strese li vas struja šta god da dotaknete? Postoji objašnjenje

Strese li vas struja šta god da dotaknete? Postoji objašnjenje

Dešava li vam se da vas nešto pecne šta god da dohvatite od stvari? Postoji sasvim logično objašnjenje.

Statički elektricitet je nakupljanje električnih naboja na materijalu. Električni naboj može se stvoriti trenjem između dva materijala koji su usput i izolatori. Sjetite se šta se događa kad balon trljate o kosu. Jedan će objekt tako izgubiti elektrone i dobiti pozitivan naboj, dok će drugi dobiti elektrone i negativan naboj.

Naboji pritom očajnički žele ponovno postići ravnotežu pa, ako dotaknete metalnu kvaku na vratima ili slavinu, naboj će automatski otpustiti i nestat će statički elektricitet.

Električna energija relativno teško prolazi kroz zrak jer je električni izolator.

Vodena para u zraku, međutim, dobro provodi električnu energiju, omogućujući bilo kojem naboju koji je izgrađen na našim tijelima da se rasprši u zrak.Električna neravnoteža češće se događa zimi jer hladan zrak zadržava manje vodene pare nego topao zrak ljeti. To znači da u hladnom zimskom zraku naboj nema kamo otići, već ostaje s nama dok se ne prihvatimo za neki vodič električne energije, piše IFL Science.

Osim toga, zimi smo svi manje-više umotani u slojeve vune, umjetnog krzna i općenito umjetnih materijala koji su poznati prema stvaranju elektrostatičkih zaliha. Ljetna je odjeća, s druge strane, relativno nestatička.

Sad kad znate sve ovo, pretpostavljate što vam je činiti ne želite li da vas i dalje trese struja. Izbjegavajte, dakle, vunenu odjeću i vunene pokrivače, nego se držite pamuka. Vrijedi znati i to da elektrostatički šok čine tek elektroni koji se tako troše. Češće se hvatajte za metalne površine – tako ćete razbiti neravnotežu i spriječiti nakupljanje nabijenih elektrona pa bi šokovi trebali biti znatno rjeđi. Ako je stvarno toliko loše, nabavite ovlaživač zraka koji će obogatiti zrak vodenom parom.

KOMENTARI