instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Studenti ogorčeni: Ne mogu se vratiti u svoje plaćene sobe, ali mogu u istom centru platiti hotel

Studenti ogorčeni: Ne mogu se vratiti u svoje plaćene sobe, ali mogu u istom centru platiti hotel

Adna Serdarević

Stanovnici domova Studentskog centra u Sarajevu bili su primorani napustiti svoje sobe kako bi se obezbijedile prostorije za prinudnu izolaciju, ali i nakon ukidanja ove odluke Kriznog štaba, vrata studentskih naselja ostala su zatvorena.

U svrhu osiguravanja dovoljno velikog prostora za izolatorij na području Kantona Sarajevo, a u skladu sa odlukama Vlade KS i Kriznog štaba, studentski domovi Nedžarići i Bjelave morali su biti ispražnjeni. Studenti su sredinom marta obaviješteni da u roku od nekoliko dana moraju preuzeti svoje stvari i napustiti sobe za koje su platili puni iznos za taj mjesec.

Studentski domovi pretvoreni su u izolatorije u skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite koja nalaže prinudnu izolaciju. Ova naredba ukinuta je 21. maja, ali studentski domovi ostali su zatvoreni.

Čitatalac Sarajevske sehare ukazao nam je na problem sa kojim se studenti trenutno susreću. Naime, u skladu sa odlukama Senata Univerziteta u Sarajevu praktična nastava, kao i praktični ispiti bit će održani u prostorijama fakulteta.

Studenti i studentice koji ne žive u Sarajevu, a koji su ranije bili smješteni u studentske domove, ne mogu u njima boraviti, iako se oni više ne koriste kao izolatoriji. Primorani su potražiti drugi smještaj, iako su uplatili novac za cijeli mjesec mart, za vrijeme kojeg su napustili domove, ali i za prvih 15 dana jula, u skladu sa pravilima Studentskog centra. Kako naš čitalac navodi, nije poznato da li će im taj novac biti refundiran, a iz Studentskog centra su im poručili da nemaju novca.

“Rok za povratak studenata nije utvrđen, o tome odlučuje Krizni štab Kantona Sarajevo. Uslov je da Studentski centar vrati prostorije u funkciju i normalno stanje, onako kako se zadesilo nakon što su studenti napustili dom. Trebali su okrečiti i izvršiti dezinfekciju. Neki od radnika su poručili da ‘ako se bude čekalo da mi okrečimo sve sobe onda nećete ubrzo u dom'”, kazao nam je čitalac.

Dom ne može, ali hotel može

Ono što je podstaklo dodatna pitanja je otvaranje studentskog hotela u sklopu JU „Studentskog centra“. Hotel se nalazi u 4. paviljonu SN „Bjelave“ i studentima je od 1. juna omogućeno iznajmljivanje soba u cijeni od 7 KM dnevno, što je izazvalo dodatno negodovanje studenata, jer su ostali paviljoni kao i studentski dom Nedžarići ostali zatvoreni.

U ovoj državi niko nije nadležan

Kontaktirali smo JU „Studentski centar“ i dobili objašnjenje da su oni nadležni samo za donošenje odluke o useljavanju u studentski hotel, dok je za ostale paviljone SN „Bjelave“ i SN „Nedžarići“ nadležno Ministartsvo obrazovanja, nauke i mladih KS. Kako navode, prije desetak dana su poslali ovom Ministarstvu upit o ponovnom otvaranju studentskih domova ali nisu dobili odgovor.

Uputili smo se na narednu adresu i obratili se Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Katnona Sarajevo, a oni su nam rekli da je za JU „Studentski centar“ nadležan Sektor za visoko obrazovanje, nauku i mlade. Kontaktirali smo Sifeta Kukuruza, pomoćnika minstra iz ovog sektora i pitali da li su poznati razlozi zbog kojeg studentski domovi još uvijek nisu otvoreni.

„Mi smo već na tragu tih aktivnosti da dobijemo neki zvaničan odgovor, pošto je ukinuto stanje prirodne nesreće, pod kojim uslovima i epidemiološkim mjerama se studentima može omogućiti povratak. Mi u ovom trenutku ne možemo zvanično nešto reći, ali pokrenuli smo aktivnosti da dobijemo zvaničan stav Kriznog štaba“, kazao je Kukuruz.

Podjećamo da je u našoj državi u toku intenzivno ublažavanje mjera opreza, pa je tako odobreno služenje nargila i ukinuto obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima ukoliko je moguće održavanje fizičke distance. Ipak, nije razmatrano vraćanje studenata u studentske domove.

S obzirom na to da se bliže junsko-julski ispitni rokovi, dio studenata UNSA bit će primorano tražiti smještaj, te je pitanje hoće li moći računati na studentske domove. Studenti su se u saopćenju obratili Premijeru KS, ministrima i Kriznom štabu, rekavši da predugo čekaju na odgovore, te da nisu manje od ostalih građana.

“Prostom računicom dođemo do podatka da dug prema studentima iznosi skoro 200.000 KM, te će, ukoliko se ti novci uskoro ne vrate ili kompenziraju, neko morati odgovarati za dug“, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI