instant fap

Sud BiH je donio sramnu presudu

Sud BiH je donio sramnu presudu

Sud Bosne iHercegovine osudio je danas bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske Božidara Kuvelju na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine, potvrđeno je u tom sudu, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Optuženi, kojem se sudilo od maja 2011. godine, proglašen je krivim za progon bošnjačkog stanovništva, odnosno sudjelovanje u prisilnom preseljenju i ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka u Kravici kod Bratunca.

Sudsko vijeće je zaključilo da je nakon masovnih ubistva muškaraca u Kravici 13. jula 1995. godine, Kuvelja u jutarnjim satima narednog dana pucao iz puškomitraljeza u preživjele koji su na ”prevaru pozvani da izađu iz skladišta”.

“On je u svom iskazu naveo da mu je komandant Neđo dao puškomitraljez. Rekao je da je pucao ispod i iznad zarobljenih, te da nije vidio da li je metak pogodio nekoga. Za Vijeće nije bilo dileme da je on tada pucao”, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Iako je Tužilaštvo BiH Kuvelju teretilo za krivično djelo genocid, Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo ”da nije utvrdilo da je optuženi imao znanje o postojanju genocidne namjere”.

Smatraju da ”nije bio svjestan namjere istrebljenja”, iako je učestvovao u pretresu terena u Potočarima, odvajanju muškaraca, a onda i u ubistvima civila u Kravici.

Ovakva presuda, uprkos relativno visokoj kazni za Kuvelju, izazvala je danas ogorčenje majki Srebrenice, jer nije utvrđen zločin genocida.

”Ovo je sramna i politička presuda! Zar se ovakvom presudom poštuju pravo i pravda?! Oni koji su donijeli ovakvu presudu nemaju časti. Kuvelja nije osuđen za genocid iako je odvajao majke od djece, djecu od roditelja, iako je vodio naše najmilije u zloglasnu Bijelu kuću gdje su im odsijecali uši, noseve, vadili oči i sipali vodu na rane… Sram neka je sudije Suda BiH. Očito je ovdje svoju riječ uzeo predsjednik Republike Srpske (Milorad Dodik, op. ur.) koji uporno negira genocid. Ovo je politički sud. Žrtve Srebrenice ovo neće tolerirati i sigurno ćemo uskoro nešto poduzeti”, rekla je za agenciju Anadolija Munira Subašić, predsjednica Udruženja ”Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Dodala je kako više nije bitno kolike će kazne dobiti počinitelji genocida, već da li će sudski biti utvrđivan genocid. Jer će se, kako tvrdi, na osnovu takvih činjenica pisati historija.

”Sud BiH nije sud pravde, već sud nepoštivanja ljudskih prava. Nećemo to halaliti sudijama koje su donijele ovu presudu. Ovim su nad nama ponovo izvršili genocid”, rekla je Subašić.

Očekuje da se Tužilaštvo BiH žali na ovakvu presudu i da Apelaciono vijeće Suda BiH u drugostepenom postupku izmjeni odluku u pogledu navodnog nepostojanja genocida u ovom slučaju.

KOMENTARI