instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Suđenje Naseru Oriću: Svjedoci o napadu na srebreničko selo Zalazje

Suđenje Naseru Oriću: Svjedoci o napadu na srebreničko selo Zalazje

Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću govorili su o napadu na srebreničko selo Zalazje1992. godine.

Svjedoci Branislav Stanojević i Radivoje Ostojić ispričali su kako su se 12. jula od jutra do poslijepodnevnih sati krili po kućama i pružali otpor prije nego što su snage Armije BiH (ABiH) ušle u selo, javljaBIRN – Justice Report.

Stanojević je kazao da je vidio kako nedaleko od kuće u kojoj se nalazio bježe sudija Slobodan Ilić, Ivan Cvjetinović i njegov djed Miladin Stanojević.

“Vidio sam ih kad su bježali niz njive. Čuo sam da neko viče: ‘Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke’”, prisjetio se on.

Prema optužnici, Slobodan Ilić jedan je od zarobljenih koji je ubijen u Zalazju. Orića i Muhića optužnica tereti za ubistvo još dva zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji su ubijeni u selima na području Bratunca i Srebrenice.

Svjedok Stanojević je naveo da je kasnije s nekoliko saboraca uspio “tamićem” pobjeći. On, kao i svjedok Radivoje Ostojić, potvrdili su da sutog dana vođene teške borbe i da se neprestano pucalo. Svjedok Ostojić je 12. jula 1992. godine dva puta ranjen, a drugi put se to dogodilo u potkrovlju kuće u koju se sklonio s još pet saboraca.

On je rekao da je kasnije došla vojska i da su provirivali šta se dešava. Svjedok je kazao da je jednom pogledao i vidio vojnike u dva reda u maskirnim uniformama i nižeg punijeg čovjeka koji je imao megafon.

Nakon što mu je Odbrana predočila dva ranija iskaza u kojima nije spominjao da je gledao kroz krov, Ostojić je izrazio nesigurnost da li je on ustvari ustajao i provirivao.

Sad ne mogu da se sjetim je li bilo ovako ili nije”, rekao je svjedok.

On je u jednom od ranijih iskaza, kako je pročitala Odbrana, naveo kako misli da je pričao Naser Orić, ali da ne može to tvrditi.

Ostojić je kazao da je zbog ranjavanja i gubitka krvi izgubio svijest i zaspao u potkrovlju, te da su ga kad je pao mrak probudili i napustili su Zalazje.

KOMENTARI