instant fap

Suđenje Predragu Prošiću

Na suđenju Predragu Prošiću, optuženom za zločine u Sanskom Mostu, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o napadu srpskih snaga na naselja Muhići i Mahala izvedenom krajem 1992. godine. “Srpske snage 27. maja ulaze u našu ulicu.

Ranije su razoružani svi naši ljudi, rečeno je da predaju lovačko naoružanje i pištolje, tako da garantujem da niko iz naše ulice nije uzvraćao vatru. Gađali su civile. Među srpskim snagama, pripadnicima Šeste krajiške ili Šeste sanske brigade, bio je Predrag Prošić”, kazao je Dževad Kazić. On je naveo da je Prošić pretresao njega i još jednog muškarca u ulici, te da im je nakon toga rekao da idu u pravcu sela Dašići. “Ćapi i ja prvi smo izašli. Nailazi Predrag Prošić. Nosio je pušku, vojničku uniformu. Naslanja se na Ćapija i traži mu pištolj, pretresa ga i onda pretresa mene i kaže da idemo u pravcu Dašića. Dok smo išli, morali smo se provlačiti kroz plamen. Kuće gore, svi gube imovinu, muškarci plaču kao djeca”, prisjetio se Kazić. On je dodao da su mu komšije ispričale da su “svjetleći meci” dolazili iz kuće Predraga Prošića. Tužilaštvo BiH tereti Prošića da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na sela na području Sanskog Mosta.

On je optužen za progon, ubijanje, paljenje kuća te zatvaranje civila nesrpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Sanskom Mostu. Elvir Mujagić, drugi svjedok na ovom suđenju, ispričao je da je nakon granatiranja Mahale 26. maja, dan kasnije, došla naredba da stanovništvo mora ići na “poligon”. “Sve stanovništvo Mahale, Muhića i Otoke došlo je na poligon, a potom smo zatvoreni u sportsku dvoranu u Sanskom Mostu. Plačem i ja i djeca. Četiri dana nisam znao ni gdje su mi otac i majka”, kazao je Mujagić. On je izjavio da je u dvorani, gdje je bilo zatvoreno od 300 do 400 ljudi, vidio optuženog, koji mu se tada osmjehnuo i prošao. “Jednog dana je dotična osoba, Prošić zvani Pedo, u uniformi, sa automatskom puškom, s lančićem i prstenjem, ušao. Osmjehnuo se i klimnuo”, rekao je Mujagić pokazujući u sudnici na optuženog. Optuženi se, kako je dodao, osmjehnuo i Safetu Topaloviću zvanom Ćapi, koji mu je opsovao i pitao ga je li ubio “Lolu”. Nastavak suđenja zakazan je za 26. oktobar.

KOMENTARI