SURUTKA, koju su mnoge mljekare ranije smatrale otpadom, danas je u dijetoterapiji namirnica „broj jedan“. Preporučuju je i ljekari i dijetetičari, jer ima ljekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.
Ono što je čini izuzetno zdravom jesu, prije svega, bjelančevine. Bjelančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo poslije bolesti ili kod starih osoba.
Milka M. Raičević, dijetetičar nutricionista iz Doma zdravlja „Palilula“ i konsultant u Domu zdravlja „Jedro“, kaže da se pijenjem surutke pojačava imunitet i obezbjeđuje unos proteina, da bi se vratila snaga bolesniku:
– Surutka podiže imunitet, zato je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta, i hrana za bebe. Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba u bjelančevinama.
Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.
– Proteini iz surutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića poslije treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Surutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer liječi upalu grla i disajnih puteva – kaže Raičevićeva.
Terapije surutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije.
Surutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućava normalan rad crijeva.
Poput kiselog mlijeka i jogurta, kaže naša sagovornica, surutku treba uzimati redovno, pogotovo kod nadutosti, neredovnih stolica, divertikulitisa, kolitisa i hronične upale crijeva. Surutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osjećanje sitosti jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.
Bjelančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mlijeku, a među njima je najzastupljenija bjelančevina alfa-laktalbumin. Ova bjelančevina je izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i liječi depresiju.
Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i imunoglobulini (oko 10 odsto surutke), kao i laktoferin (oko dva odsto bjelančevina u surutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspješno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je takođe bjelančevina iz surutke, a, poput laktoferina, sprečava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala.
– Svakodnevno uzimanje surutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Uvijek treba čitati etiketu i unositi je doslovce kako je na njoj napisano. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika kašika surutke u čašu vode i pije se uz svako jelo, posebno ako je neko sklon gorušici. To će regulisati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crijevu – objašnjava Raičevićeva.
Surutka se može naći u tečnom obliku i u vidu praška. Na ambalaži može da piše: hidrolizovana bjelančevina iz surutke, koncentrat bjelančevina iz surutke ili izolat bjelančevina iz surutke.
– Izraz hidrolizovan znači da su bjelančevine razbijene i zbog toga se surutka lakše vari. Koncentrat znači da su bjelančevine iz surutke izdvojene i koncentrovane, odnosno da u njoj ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto) i da mogu da ga uzimaju i oni koji ne podnose laktozu – objašnjava Raičevićeva. – Izraz izolat bjelančevina iz surutke znači da su bjelančevine dodatno koncentrovane i da je manje laktoze i drugih sastojaka surutke.
Izolat bjelančevina iz surutke ima više od 90 odsto čistih bjelančevina, a koncentrat bjelančevina iz surutke oko 80 odsto pa je zato izolat gotovo u potpunosti čista bjelančevina. Dakle, ko želi da izvuče maksimalnu korist iz surutke, treba da uzima izolat bjelančevina iz surutke.
KOMENTARI