instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Sutra šetnja za istinu i nezaborav

Sutra šetnja za istinu i nezaborav

Obilaskom više lokaliteta na području općine Sanski Most i šetnjom koja je nazvana „Šetnja za istinu i nezaborav“, sutra će biti obilježena 26. godišnjica početka napada srpskog agresora na Mahalu, Muhiće i Otoku.

Ovaj događaj bio je uvod u kasnija tragična dešavanja i pogrom koji je izvršen nad nesrpskim stanovništvom. Paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, na današnji dan 1992. godine započele su granatiranje pomenutog dijela Sanskog Mosta. Na ovaj dio grada u samo dva dana palo je više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumjevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva.

Manifestacijom, koja je nazvana “Šetnja za istinu i nezaborav” sutra će biti obilježena 26. godišnjica ovog događaja, te će tom prilikom biti upriličen obilazak nekoliko lokacija i stratišta koji podsjećaju na ovaj događaj. Manifestacija će započeti sutra u 9.30 sati ispred spomen obilježja u Mahali, a očekuje se učešće predstavnika općinske vlasti, brojnih organizacija, udruženja i građana.

Prije početka ovog događaja, u organizaciji Udruženja logoraša Sanski Most upriličiće se obilazak pritvora u Policijskoj stanici Sanski Most gdje su bili zatvarani politički predstavnici i ugledni građani iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

KOMENTARI