instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Svako domaćinstvo u EU prošle godine je bacilo 70 kilograma hrane po osobi

Svako domaćinstvo u EU prošle godine je bacilo 70 kilograma hrane po osobi

Ukupna količina bačene hrane po stanovniku EU u toj godini bila je 127 kilograma, navodi se u izvještaju. Ovaj region imao je početkom 2020. godine 447,7 miliona stanovnika.

Globalno, hrana koja se baca doprinosi emisijama gasova koji izazivaju efekat staklene bašte sa osam do deset odsto, navodi se u podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, a rješavanje ovog problema je izazov za EU i čitav svijet.

Eurostat navodi da su domaćinstva bila odgovorna za 55 odsto bačene hrane u EU u prvoj godini pandemije kovid 19, a ostatak od 45 odsto generisan je u drugim fazama lanca za snabdijevanje hranom.

Proizvođači hrane i pića su sljedeći na listi onih koji bacaju najviše hrane, sa 23 kilograma godišnje po osobi. U primarnoj proizvodnji gubi se 13 kilograma, kada se primjenjuje strategija za smanjenje kvarenja prehrambenih proizvoda.

Restorani i servisi za dostavljanje hrane su u 2020. godini bacili 12 kilograma hrane po osobi, odnosno devet odsto ukupne količine u evropskom bloku. Najmanje prehrambenog otpada ima u maloprodaji i distribuciji hrane.

KOMENTARI