instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Svečana akademija uz Dan državnosti

Svečana akademija uz Dan državnosti

Svečanom akademijom koja je održana u prostoru gradskog kina u Sanskom Mostu, obilježen je 25. Novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Istovremeno, ovim događajem obilježena je i 25. godišnjica osnivanja Sedamnaeste krajiške viteške brigade.

Prije 74 godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Formiranje ovog tijela, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvitku bosanskohercegovačke državnosti. BiH je, upravo zahvaljujući odlukama Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, postala federalna jedinica u sastavu kasnije Jugoslavije i na taj način zadržala svoj državno istorijski subjektivitet koji je potvrđen i u devedesetim godinama kada je na našu zemlju izvršena brutalna agresija. O ovom značajnom datumu prisutnima je govorio profesor istorije, Velid Selman. Na Dan državnosti, 25. novembra 1992. godine formirana je 17. Viteška krajiška brigada, koju su činili dobrovoljci iz gradova s područja Bosanske Krajine.

Ova armijska jedinica je u godinama koje su uslijedile bila udarna pesnica Armije RbiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom „Zlatni ljiljan“. Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo. U ime boraca ove proslavljene jedinice Armije RBiH prisutnima se obratio nekadašnji oficir, Ismet Seferović.

U ime Općinskog vijeća Sanski Most, prisutne je pozdravio zamjenik predsjedavajućeg, Redžo Kurbegović. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u istoriju bosanskohercegovačke državnosti.Kulturno umjetnički program ovogodišnje svečane akademije, svojim nastupima uveličale su talentovane sanske muzičarke, Lejla Habibović, koja je svirala violinu te mlada pijanistkinja Belma Kahtimanović.

KOMENTARI