instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

U okviru manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”, u Sanskom Mostu otvoren Vakufski tržni centar koji je sagrađen na prostoru nekadašnje vakufske pijace.

Riječ je o najvećem vakufu ove vrste u Bosni i Hercegovini i jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice.

– Čast mi je i zadovoljstvo da prirustvujemo otvorenju objekta kojim ćemo se svi ponositi i zahvaljivati Gospodaru da smo mi generacija kojoj je podarena blagodat unapređenja Hamzi-begovog vakufa. Allahov zakon u svemiru je da ljudski rod konstantno napreduje, pa prema tome svaka naredna generacija treba praviit iskorake. Ovim projektom mi pravimo iskorak i svjedočimo da smo preuzeli emanet, te da ćemo ga prenositi dalje – rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

vakufski centar sanski most040.JPG - Dani vakufa: Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Najveći dio sredstava, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

– Neka je Dragi Bog zadovoljan svima onima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta i nadam se da će do Sudnjeg dana služiti svojoj svrsi. Zaista sam sretan što sam imao priliku danas svjedočiti ovakvom događaju, ali i vidjeti da se ovdje vihori zastava islama, te da ovdje žive ljudi koji čuvaju našu vjeru. Sve dok ovdje budete stameni i čvrsto stajali na ovom području, mi ćemo biti uz vas – rekao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora.

vakufski centar sanski most042.JPG - Dani vakufa: Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je počela u septembru 2021. godine.

– Posjetom ovoj manifestaciji imamo priliku prisjetiti se naših temelja i podsjetiti se dostignuća naših plemenitih prethodnika – vakifa, koji su oblikovali vrijeme u kojem su živjeli, ali i motivisali generacije koje dolaze nakon njih.

Želim ovom prilikom čestitati Vakufskoj direkciji, njenom direktoru i njegovim saradnicima na posvećenosti i trudu. Čestitam im na čuvanju i restauraciji postojećih vakufa, te predanom radu na izgradnji novih – rekao je izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković.

vakufski centar sanski most046.JPG - Dani vakufa: Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Infrastruktura Islamske zajednice u Sanskom Mostu je devastirana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je entuzijazam aktivista, prijatelja i džematlija, uz podršku institucija doprinio da ovaj Medžlis danas ima riješenu infrastrukturu na zadovoljavajući način.

– Ovaj Vakufski tržni centar nije samo mjesto trgovine, nego je testament naše predanosti Islamskoj zajednici, ali i simbol olakšavanja našim sugrađanima. Ulaganje u ovaj tržni centar je osiguravanje bolje budućnosti generacijama koje dolaze, a vjerujem da će on biti i mjesto susreta.

Njegovom izgradnjom nastavljamo jednu tradiciju pokazivanja ljubavi prema Zajednici i rada na njenoj održivosti – kazao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

vakufski centar sanski most045.JPG - Dani vakufa: Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Mještani Sanskog Mosta ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da će im Vakufski tržni centar dati vjetar u leđa, ali i biti inspiracija drugima u široj društvenoj zajednici. 

– Ovo je projekat koji pripada svima nama i siguran sam da smo danas sretni i zadovoljni zbog toga što našim sugrađanima poklanjamo nešto što je hairli i korisno.Izgradnja ovog tržnog centra je nešto što je, od samog početka, pratilo potrebe stanovništva, potrebe Medžlisa i tržišnu isplativost.

Drago mi je da smo skupa sa Općinom i Vladom kantona prepoznali interes društvene zajednice i stavili ga na listu naših prioriteta, a posebno zahvalni Generalne direkcije vakufa Republike Turske – rekao je glavni imam MIZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić. 

vakufski centar sanski most036.JPG - Dani vakufa: Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

U revijalnom dijelu programa je nastupio poznati bosanskohercegovački muzičar Armin Muzaferija.

(MINA)

KOMENTARI