instant fap
NaslovnicaMagazin

Tajna dugovječnosti: Hrana koju biste trebali konzumirati

Tajna dugovječnosti: Hrana koju biste trebali konzumirati

Vitamin C odavno je poznat po svojstvima koja povoljno utječu na naše zdravlje, a sada je jedna nova studija otišla korak dalje i došla do saznanja da nam ovaj cijenjeni vitamin pomaže da živimo duže.

Studija koju je objavio American Journal of Clinical Nutritionpokazuje da osobe koje konzumiraju više voća i povrća imaju 15 posto manji rizik od razvoja bolesti srca i 20 posto manji rizik od prerane smrti.Iako ovo otkriće i nije nešto što nismo znali i prije iznenađuje činjenica da oni s najvišom koncentracijom vitamina C u krvi najmanje skloni razvoju srčanih bolesti i ranoj smrti.

Istraživanje je provedeno na 100 000 Danaca i uključivalo je analizu njihovih prehrambenih navika kao i DNK analizu.

Voditelj studije, dr. Borge G. Nordestgaard, smatra da poveznica između vitamina C i dugovječnosti leži u činjenici da vitamin c ima svojstva antioksidansa koja štite naše stanice od oštećenja koja mogu izazvati mnoge bolesti (uključujući i bolesti srca).

Naše tijelo nije u mogućnosti samo proizvesti vitamin C što znači da ga u organizam moramo unositi putem hrane. Pri tome ključno je da konzumirate svježe i sirove namirnice s obzirom vitamini gube svoja svojstva kuhanjem ili duljim stajanjem.

“Možete uzimati i dodatke prehrani koji sadrže vitamin C no bolje ga je crpiti iz zdrave prehrane jer se na taj način dugoročno razvija zdrav način života koji je nužan za opću dobrobit našeg zdravlja”, kaže Nordestgaard koji savjetuje da bi dnevno trebali pojesti barem dva obroka bogata vitaminom C.

Ako i nakon svega navedenog niste sigurni unosite li u svoj organizam dovoljno vitamina C, kao i iz kojih namirnica ga možete crpiti podsjećamo vas da su najpoznatiji i najveći izvori vitamina C narandže, mandarine, grejp, limun, limeta, brokula, kupus, cvjetača, paradajz, celer i paprika

KOMENTARI