instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Terzini vraćen stari sjaj

Terzini vraćen stari sjaj

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Sana“ okončali su rekonstrukciju terzine, željezničkog vozila iz vremena Austrougarske Monarhije i ono je ponovo vraćeno u park kod autobuske stanice, gdje se godinama nalazilo.

Podsjećamo da je ovo raritetno vozilo prije nekoliko godina potpuno uništeno od strane vandala.  Prema riječima tehničkog direktora ove firme, Faruka Alagića,, ovom vrijednom antikvitetu vraćen je prvobitni izgled, obnovljena je pokidana i otuđena metalna oplata na vozilu te sređena njena unutrašnjost.

Podsjećamo, radi se o pružnom vozilu na benzinski pogon kojim su radnici na željeznici, u vrijeme vladavine Austrougara ovim prostorima, odlazili na posao. Terzina je neposredno po okončanju rata pronađena na lokalitetu planine Mijačica, gdje se obavljala eksploatacija drveta, te joj je vraćen prvobitni izgled.

Vozilo je nakon toga izloženo kao vrijedan artefakt iz prošlosti, ali je vremenom, uslijed brige i nemara, uništeno. Terzinu je proizvela poznata austrijska firma „Štajnbajs“, koja je 1914. godine izgradila i uskotračnu prugu koja je tada prolazila kroz Sanski Most, te potom ukinuta šezdeset godina poslije.

KOMENTARI