instant fap
NaslovnicaMagazin

Teški školski ruksaci su opasnost za djecu

Teški školski ruksaci su opasnost za djecu

Između učenja, zadaće i izvanškolskih aktivnosti, odlazak i vraćanje iz škole djeci daju osjećaj kao da imaju svu težinu svijeta na svojim ramenima. A ponekad zaista i imaju.

Nakon što natrpaju torbu knjigama, sveskama, školskim priborom i pernicama na dva ili tri sprata, užinom…, torba postaje preteška i čak opasna. Prema Američkoj komisiji za zaštitu potrošača, najmanje 14.000 djece svake godine liječi se zbog povreda uzrokovanih preteškim i nepravilno nošenim školskim torbama, prenosi Gugu.ba.

Ortopedi kažu da težina ruksaka/školske torbe ne bi smjela biti veća od 10-15 posto djetetove težine, drugi problem osim težine je i taj što djeca ne nose svoje školske torbe ispravno. Nepravilno nošenje ruksaka može povrijediti mišiće i zglobove, dovesti do ozbiljnih bolova u vratu, leđima i ramenima, kao i izazvati probleme nepravilnog držanja tijela.

Lako ćete uočiti simptome da je teret pretežak za vaše dijete (mada je dovoljno da ga podignete kad krenete iz kuće): ako djeca negoduju i sa uzdasima “huh” podižu i stavljaju ruksak, ako imaju crvene otiske traka na ramenima ili se žale da su im ruke “utrnile”.

Dobra stvar, prema preporukama ortopeda, je nositi ruksake sa dodatnom trakom preko struka. Stručnjaci se slažu da ramena nisu dizajnirana za nošenje stvari (domorodačko stanovništvo nosi stvari na glavama). Korištenjem trake/remena ruksaka koji ide preko struka veći dio težine se može prenijeti na kukove, a ne na ramena.

KOMENTARI