instant fap
NaslovnicaBiH

Tihić: Pokušaji koje čini nova koalicija neće uspjeti

Tihić: Pokušaji koje čini nova koalicija neće uspjeti

Odgovor SDA na aktuelna politička pitanja, bila je tema tribine SDA u Zenici na kojoj je gostovao čelni čovjek ove stranke Sulejman Tihić.

“Mi u SDA smo zabrinuti zbog krize koja je nastala zbog neodgovornog ponašanja SDP-a posebno za raskid koalicije sa SDA i učinićemo sve da zaustavimo neustavno i nezakonito djelovanje u pravcu daljnjeg smjenjivanja kadrova SDA što su uradili, nažalost, u kantonima. SDA ostaje kod platforme, kod ciljeva, programskih zadataka našeg puta i ispunjavanja uvjeta za članstvo u Evropsku uniju i NATO i naši zvaničnici, naši predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti će i dalje obavljati dužnosti savjesno, u skladu sa zakonom, kao što su to do sada činili”, kazao je Sulejman Tihić.

Kada su u pitanju pregovori sa predsjednikom Federacije BiH, Tihić je objasnio da su mu iznijeli svoje stavove, ukazali na činjenicu da postojeća Vlada FBiH dobro radi, da nije bilo osim u jednom slučaju preglasavanja, “a to je onaj famozni zakon o policiji”, da u Parlamentu je prošlo sve ono što je Vlada predložila osim Zakona o prostornom planu a koji je zaustavio novi partner SDP-a – HDZ sa ulaganjem vitalnog nacionalnog interesa.

“Mi stvarno ne vidimo racionalnih razloga za raskid koalicije i šta se iza toga krije, koji su to interesi, to će vjerovatno vrijeme pokazati”, istakao je Tihić dodavši da smatra kako pokušaji koje čini nova koalicija neće uspjeti, a da kada se i oni sami uvjere u to, da ne mogu u skladu sa ustavom i zakonom sprovesti političke ambicije, da će sjesti za sto i razgovarati.