instant fap

Tomašica kod Prijedora: Pronađeni posmrtni ostaci 268 osoba

Tomašica kod Prijedora: Pronađeni posmrtni ostaci 268 osoba

Nastavljeni su intenzivni radovi na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor. Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da su u ovoj primarnoj masovnoj grobnici tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine.

Na dubini od deset metara grobnice pronađeni su kompletni i nekompletni posmrtni ostaci više stotina žrtava, kao i neki lični predmeti žrtava.

Trenutno se vrše iskopavanja tijela koja se nalaze na različitim dubinama jame. Iskopavanja se vrše na tri mikrolokacije koje su međusobno udaljene nekoliko metara, a čija je dubina 10 metara.

“Do danas je iskopano oko 200 kompletnih tijela žrtava, kao i 68 nekompletnih dijelova tijela. U međuvremenu su otkrivene još dvije mikrolokacije na kojima će uskoro početi iskopavanje pa se pretpostavlja da će ukupan broj pronađenih posmrtnih ostataka žrtava na ovom lokalitetu biti uvećan”, potvrdili su iz Tužilaštva BiH.

Ostaci pronađenih tijela će biti prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Ekshumaciji prisustvuju predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Istražitelj Tužilaštva BiH se svo vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije preduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

KOMENTARI