instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Tradicija porodice Okčić: Vijekovima uzgajaju konje za trke

Tradicija porodice Okčić: Vijekovima uzgajaju konje za trke

Uzgajanje rasnih trkaćih konja u porodici Okčić, u selu Demiševci, nadomak Sanskog Mosta, tradicija je duga nekoliko stotina godina.

Prema riječima Jasmina Okčića, njegovi preci su u tursko doba uzgajali plemenite konje za potrebe otomanske vojske.

“Prema onome što sam čuo od svoga djeda, jedan član naše porodice je igrom slučaja dospio u Istanbul. Tamo je bio konjušar u sultanovoj ergeli, a nakon što se vratio kući nastavio je uzgajati konje”, ističe Okčić. 

Dodaje kako se oduvijek u Demiševcima gajila posebna ljubav prema ovim životinjama.

“I u vrijeme kada je vladala glad ili nestašica, za konja se morala pronaći hrana. To je nepisano pravilo u našoj porodici”, kaže sa smijehom.

Dodaje kako se tradicija uzgoja punokrvnih konja u ovoj porodici prenosi s oca na sina i tako već decenijama. Konji iz ergele Okčića redovno sudjeluju na brojnim utrkama koje se održavaju širom bivše Jugoslavije i nerijetko se vraćaju sa osvojenim peharima i priznanjima.

Okčići s ponosom ističu uspjeh iz 1974. godine, kada je konj u vlasništvu ove porodice osvojio prvo mjesto na beogradskom Hipodromu, u utrci čiji je pokrovitelj bio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.

I danas Okčići, kaže ponosno Jasmin, konje za utrke imaju. Na nedavno održanoj velikoj konjičkoj utrci na butmirskom Hipodromu u Sarajevu njihovo grlo Palako pobijedilo je u finalnoj utrci, dok je grlo Leo osvojilo treće mjesto.

KOMENTARI