instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Tresao se referendum “rodila” se 4 člana!

Tresao se referendum “rodila” se 4 člana!

Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske napokon je ugledao svijetlost dana.

 Nakon višemjesečnog političkog i pravnog nadmudrivanja, i poslije referenduma koji je političku atmosferu u BiH i regionu doveo do tačke ključanja, Vlada Republike Srpske je po hitnom postupku uputila prijedlog zakona koji, vjerovali ili ne, ima samo – četiri člana!
Na jednoj stranci krupno kucanog teksta navedeno je da se, na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike. Dan se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

“Vlada Republike Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“”, navodi se u Prijedlogu.

I to je sve.

Obrazloženje je nešto opširnije i sadrži čak četiri stranice teksta. U njemu se navodi da je Ustavni sud BiH u novembru 2015. utvrdio da član Zakona o praznicima RS u kome piše da je 9. januar Dan Republike Srpske – nije u skladu sa Ustavom BiH, da je održan referendum u Republici Srpskoj i da je 99,81 odsto izašlih građana zaokružilo da 9. januar ostaje Dan Republike.

“Razlog za donošenje zakona po hitnom postupku sadržan je u članu 221. Poslovnika o radu NS RS kojim je propisano da se po hitnom postupku može donijeti samo zakon kojim se uređuju pitanja i odnosi nastali usljed okolnosti koje se nisu mogle predvidjeti, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posljedice po život i zdravlje ljudi, bezbijednost Republike i rad organa i organizacija”, navodi se u obrazloženju.

Poslanici će o ovom prijedlogu zakona raspravljati sutra, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj neće prisustvovati poslanici probosanske koalicije „Domovina“.

KOMENTARI