instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Trgovca oružjem iz BiH odala tetovaža iznad šake

Trgovca oružjem iz BiH odala tetovaža iznad šake

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa Graničnom policijom BiH, jučer su, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, pretresli objekat u sarajevskom naselju Gorica, te priveli dvije osobe koje se sumnjiče za krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Nakon hapšenja, osumnjičeni, čiji identiteti jučer nisu objavljeni, sprovedeni su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu na kriminalističku obradu.

Akcija je uslijedila nakon što su mediji u našoj zemlji prenijeli prilog pod nazivom „Gdje ISIS kupuje oružje za napad na Evropu“, objavljenog u emisiji „La lene“ (Hijene), popularnog italijanskog novinara Luigija Pelazze.

Prilog, koji su bh. mediji prenijeli u ponedjeljak, govori o ilegalnoj trgovini oružjem iz naše zemlje u Italiju. Italijanski novinari snimili su priču o kupovini oružja u Sarajevu i Mostaru, te o jednostavnom prelasku granice nakon kupovine.

Na početku 19-minutne reportaže Pelazza je otputovao u Sarajevo, gdje je skrivenom kamerom snimao susret sa “vezom“ u BiH, koja ga je povezala s prodavačima oružja u drugim dijelovima BiH.

Njegova veza iz BiH ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 automatskih pušaka AK-47 u Holandiju.

Pelazza je kupio i pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara. Njezinu preciznost je isprobao na lokaciji 15 kilometara od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve. Pušku je prije toga platio 75 eura od porodice kojoj je, kao i svim svojim sagovornicima, sakrio lice.

Osim ove puške Pelazza je probao strojnice, automatsku pušku AK-47, ručne granate, pištolj, te je neke od njih je i kupio.

Na kraju mu je ovaj sagovornik objasnio kako da prošverca oružje u automobilu, kojim graničnim prijelazima da se koristi, te kakav miris da koristi za zavaravanje pasa koji otkrivaju barut.

Tri dana nakon emitiranja emisije bh. vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem. Nakon što su pregledali snimak, istražitelji SIPA-e su identificirali objekte koji se na njima pojavljuju, te utvrdili da se radi o objektima u naselju Gorica.

Kako saznajemo, nakon što su specijalci SIPA-e i Granične policije BiH, uz korištenje specijalno obučenih pasa, jučer upali u naselje Gorica i započeli pretres, jedan od osumnjičenih je pokušao pobjeći, te je bježeći odbacio ruksak sa sumnjivim sadržajem. Policajci su ga, međutim, ubrzo sustigli i uhapsili.

Iz SIPA-e su naveli da su tokom pretresa objekta pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će se u daljem postupku koristiti kao dokazni materijal.

 

– Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, nadležni tužilac Tužilaštva BiH će odlučiti o daljem statusu osoba lišenih slobode – kratko su jučer saopćili iz ove policijske agencije.

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih je došao Faktor, osim objekata koji su prepoznati na snimku istražitelji su prepoznali i osobe koje se na njemu pojavljuju.

Naime, iako su lica sagovornika u prilogu zamrljana, na snimku se jasno vidi karatkeristična tetovaža iznad desne šake jednog od sagovornika, tako da su na osnovu toga inspektori vrlo lako došli do identiteta jednog od osumnjičenih.

Izvor blizak istrazi otkrio je o kome se radi, ali za sada nema zvanične potvrde te informacije. Radi se o osobi koja se i ranije dovodila u vezu sa izvršenjem pojedinih krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata.

KOMENTARI