instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Tribina ARNAUDIJA- historijsko – pravno nasljeđe Bosne i Hercegovine

Tribina ARNAUDIJA- historijsko – pravno nasljeđe Bosne i Hercegovine

Sinoć je u Banja Luci održana Javna tribina ARNAUDIJA- historijsko – pravno nasljeđe Bosne i Hercegovine. U ispunjenoj sali hotela Vidović u centru Banja Luke, posjetioci tribine su imali priliku i čast slušati eminentne govornike, aktivne na bosanskohercegovačkoj akademskoj i društveno- političkoj sceni.

Doc. dr. Sedad Dedić, profesor na Univerzitetu u Zenici je podsjetio sve prisutne na važnost i simboliku džamija kako mjesta okupljanja, kao i na neraskidivu sponu ljudi sa Bogom. Na historijski kontinuitet Bosne i Hercegovine podsjetio je prof.dr Ajdin Huseinspahić, šef Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta u Zenici, Važnost poznavanja historijskih činjenica o vlastitoj državi morala bi biti početna tačka življenja svakog Bošnjaka i svakog onoga koji ovu zemlju osjeća svojom.

Banjalučane je podsjetio i na banjalučku historiju, s posebnim osvrtom na Banjalučku rezoluciju koja zavrjeđuje posebno mjesto u bitnim datumima ovoga grada. Harun ef. Hodžić je u svom emotivnom osvrtu posjetio sve prisutne na period agresije na RBiH, ali i kazao da nas nikada više neće zateći ista sudbina.

Arnaudija, kao posljednja obnovljena džamija u Banja Luci je najbolji dokaz toga, jer ona je simbol novog života, novih uspona i pobjeda Bošnjaka na svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI