instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Trinaest novih projekata na Koridoru Vc

Trinaest novih projekata na Koridoru Vc

Federacija BiH trenutno ima u prometu 92 kilometra autoceste na Koridoru Vc, a do kraja 2018. godine u funkciji bi trebalo biti novih 40 kilometara. U međuvremenu definisano je 13 novih projekata na ovom koridoru i to kroz najzahtjevnije predjele BiH, istakli su za Fokus.ba iz JP Autoceste FBiH.

Novih 40 kilometara odnosi se na završetak sjeverne dionice Svilaj – Odžak (10,4 km), u zeničkoj regiji (12 km) te na jugu 18 km. Trenutno su aktivna dva gradilišta u zeničkoj regiji. To su Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica.

“Pred potpisivanjem smo ugovora o izgradnji dionice Međugorje – Počitelj. Naredne godine uslijedit će nastavak radova koji obuhvataju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije na dionici Svilaj – Odžak, što bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. godine“, navode iz ovog preduzeća za Fokus.ba.

Sredstva koja su nedostajala za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice sada su dostupna, ističu iz Autocesta FBiH, te dodaju da su donesene sve potrebne odluke kako bi se krenulo i sa radovima na jugu.

“Prvi put ozbiljno je isfokusiran završetak Koridora Vc. Vrlo brzo imat ćemo sasvim drugu saobraćajnu dimenziju u Bosni i Hercegovini. Definisali smo novih 13 projekata na Koridoru Vc i to kroz najzahtjevnije predjele BiH. Posebno će biti interesantna gradnja mosta Počitelj što je kolosalni objekat dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, te rasponskom konstrukcijom među stubovim od 147 metara. Radi se o jednom od najkompleksijih mostova na Koridoru Vc. Radovi će biti završeni za 30 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Tunel Prenj, dužine 10 kilometara, generacijski je projekat i predstavljat će izazov sam za sebe“, naglašavaju iz ovog preduzeća.

U sklopu ulaganja u sigurnost putnika Autoceste FBiH su u proteklom periodu osposobile i vatrogasnu jedinicu.

KOMENTARI