instant fap
NaslovnicaBiH

Turci otvaraju 1.000 farmi koza u BiH, posao dobija 7.500 ljudi

Turci otvaraju 1.000 farmi koza u BiH, posao dobija 7.500 ljudi

Turski privrednik porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Aybar Uluca najavio je da će u narednih šest mjeseci biti otvorena prva od ukupno hiljadu farmi koza, koje su dio projekta razvoja poljoprivrede u BiH. Projekat će osigurati otvaranje oko 7.500 radnih mjesta.

Uluca je najavio da će svih hiljadu farmi koza biti otvoreno u narednih pet godina.

“Otvaranje farmi će finansirati turske kompanije koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a pored neophodne infrastrukture ovdašnjim farmerima bit će dostavljena cjelokupna potrebna tehnologija, stočna hrana, veterinarske usluge i obuka”, pojasnio je Ulca.

Kako je ovaj uspješni biznismen rekao novinaru agencije Anadolija, dinamika realizacije projekta usklađena je sa uslovima na terenu, tako da je na bazi jedne godine planirana izgradnja 200 farmi. Svaka farma će brojati 150 koza, a projekat će biti realizovan u periodu od pet godina.

500 miliona KM izvoza godišnje

Kada su u pitanju ekonomski pokazatelji u vezi sa projektom, koji u konačnici treba da rezultira proizvodnjom kozijeg mlijeka za plasman na inostrano tržište, Uluca je rekao kako će cjelokupni projekat imati izvozni kapacitet od oko 500 miliona KM na godišnjem nivou.

“Smatramo da će to imati pozitivan efekat na smanjenje visoke stope nezaposlenosti u zemlji, tim više što plasman proizvedenog mlijeka na tržišta izvoza diljem svijeta neće biti ugrožen ni visokim standardima Evropske unije. Standardi koji će biti u primjeni nakon realizacije projekta, bit će viši i od onih u EU, tako da napredak BiH ka članstvu u Evropsku uniju neće ugroziti proizvodnju niti plasman ovih proizvoda na strana tržišta”, rekao je Uluca.

Realizacijom projekta, Bruto domaći proizvod (BDP) bit će podržan sa oko milijardu KM, što je prema riječima Aybara Uluce, značajan ekonomski efekat koji cijelom projektu daje posebnu važnost.

U BiH se vratio da investira

Otac Aybara Uluce, rođeni Sarajlija koji je prije devedeset godina, zajedno sa suprugom Travničankom preselio u Tursku, objavio je i prvi tursko-bosanski riječnik, koji je, kazao je Ulca, imao veliki značaj u očuvanju bosanskog jezika kada su u pitanju mlađe generacije Bosanaca i Hercegovaca u Turskoj.

“Projekat izgradnje hiljadu farmi, pored planiranih finansijskih efekata, ima i emotivnu stranu, koja je bila jedan od bitnih faktora prilikom odluke o početku realizacije ovog projekta upravo u Bosni i Hercegovini”, rekao je Ulca za Anadoliju i dodao da se svaki projekat ekonomske prirode realizuje s ciljem ostvarenja određenih financijskih efekata, ali da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u prvi plan dolaze emotivne, kulturološke i historijske veze naroda Bosne i Hercegovine i Turske.

“Ovaj projekat smatramo, prije svega, društveno odgovornim projektom, koji će znatno uticati i na makro ekonomske pokazetelje u zemlji. Odnos između ponude i potražnje kada je u pitanju kozije mlijeko i njegovi proizvodi na globalnom nivou je neuravnotežen i potražnja za ovim mlijekom, koje je po svom sastavu najsličnije majčinom mlijeku je u konstantnom porastu”, zaključio je privrednik bosanskog porijekla.

Podrška Turske projektu unaprijeđenja poljoprivrede i ruralnom razvoju BiH dogovorena je tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ankari u februaru ove godine. Delegacija turskih privrednika, mjesec dana nakon toga, posjetila premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, koji je također podržao ovaj projekat.