instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Tužilaštvo već istražuje kriminal u mostarskom Aluminiju

Tužilaštvo već istražuje kriminal u mostarskom Aluminiju

Poslovanje Aluminija d.d. Mostar predmet je istraga nadležnog kantonalnog tužilaštva u Mostaru, a oni u svom istupu odbacuju politički utjecaj na njihov rad.Iz Tužilaštva HNK kažu da u povodu medijskih priopćenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca, žele izvijestiti javnost da Kantonalno tužilaštvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi s preduzećem Aluminij d.d. Mostar te odbacuju sve prigovore o političkom utjecaju na njih. 

“Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu formirani na temelju prijava uposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju izvještaja Finansijske policije FBiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar”, kažu iz Tužilaštva.

Dodaju kako su neki od ovih predmeta u fazi istrage, a na njima radi više tužitelja i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji te određenih vještačenja.

“Trenutno se u radu u tužilaštvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ovih dviju prijava su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni. Tužilaštvo HNK, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim navedenim predmetima te također poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda te utvrdilo eventualne počinitelje tih krivičnih djela”, navode iz Tužilaštva HNK.

KOMENTARI