instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

U “Agrisanu” zadovoljni ovom godinom

U “Agrisanu” zadovoljni ovom godinom

I pored svih problema s kojima su se tokom ove godine susreli poljoprivredni proizvođači, a koji su u najvećoj mjeri uzrokovani pojavom koronavirusa, u Zemljoradničkoj zadruzi „Agrisan“ iz Sanskog Mosta zadovoljni su obimom ostvarene proizvodnje.

U njihovim plastenicima se uz korištenje najnovijih tehnoloških procesa uzgajaju različite povrtlarske i voćarske kulture, od kojih prednjači uzgoj paprike, paradajza, krastavca, lubenice i dinje, a pored plastenika, jedan dio poljoprivrednih kultura uzgaja se i na otvorenom.

Kako ističe Fehim Hadžiahmetović, rukovodilac proizvodnje u ZZ „Agrisan“, početak proizvodnog procesa ove godine u mjesecu martu obilježilo je izbijanje pandemije koronavirusa, koja je u određenoj mjeri, zbog brojnih restrikcija i ograničenja otežala početak proizvodnje. Ipak, zahvaljujući angažmanu uposlenika, u ovoj zadruzi uspjeli su na vrijeme zasijati sve planirane površine.

Nepovoljni vremenski uslovi, prvenstveno učestale temperaturne varijacije, u određenoj mjeri umanjili su očekivane prinose, ali na kraju mogu biti zadovoljni konačnim rezultatima, obzirom da su i ove godine uspjeli proizvesti veoma kvalitetne poljoprivredne proizvode. Novi problem koji se u međuvremenu javio, a koji je također prouzrokovala pandemija koronavirusa, jeste problem plasmana proizvoda na tržište, i nešto manja potražnja kupaca, obzirom da je ove godine izostao očekivani dolazak građana iz dijaspore.

Većinu svojih proizvoda uspijevaju plasirati na tržište koje pokriva područje Sanskog Mosta, zahvaljujući pojedinim tržnim centrima i manjim prodavnicama u našem gradu, koji su prepoznali kvalitet njihovih proizvoda.

Također, njihovi proizvodi mogu se kupiti i na štandu, koji se nalazi u neposrednoj blizini plasteničkog kompleksa na magistralnom putu M-15.

Zemljoradnička zadruga Agrisan iz Sanskog Mosta trenutno posjeduje jedan od najvećih plasteničkih kompleksa na području Unsko-sanskog kantona, u kojima se na preko 4000 metara kvadratnih odvija intenzivna plastenička proizvodnja. Agrisan posjeduje „Global Gap“ certifikat, što garantuje da su proizvodi iz ove zadruge vrhunskog kvaliteta, proizvedeni po svim tehnologijama i standardima integralne proizvodnje.

KOMENTARI