U Čaplju probeharala jabuka

HomeLokalne temeSanski Most

U Čaplju probeharala jabuka

Dogovorena rekonstrukcija mosta u Čaplju

Na imanju Fadila Alagića u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana probeharala je jabuka, po drugi put ove godine.

„Behar se pojavio kad mu vrijeme nije, je ko je još vidio da voće behara u septembru. Ono što je zanimljivo je da se na stablu još uvijek nalaze plodovi, a i novi cvjetovi.“, kaže Alagić.

Prisjeća se kako je u 77 godina svoga života tek jednom vidio ovakvu pojavu i kaže kako je to bilo prije pedesetak godina, kada je još bio mlad momak. Dodaje kako je stablo jabuke zasadio prije četiri godine i da se do sada na njemu nije događalo ništa neobično.

„Ova pojava me zbunila, a i komšije kažu kako je ovo neubočijeno. Stariji su govorili kako ovakve pojave ukazuju na dugu i hladnu zimu ili neke velike i strašne događaje koji se mogu dogoditi.

Što se mene tiče, ja ne bih imao ništa protiv da ona dvaput godišnje rađa.“,  sa smijehom kaže Alagić. Poljoprivredni stručnjaci kažu kako ovo jeste neobična pojava, ali da se dešava u prirodi, te da je izazvana vegetativnim poremećajima u razvoju biljke.

Zlatan Čekić

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0