instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

U centru Beograda osvanuo grafit kojim se negira genocid u Srebrenici

U centru Beograda osvanuo grafit kojim se negira genocid u Srebrenici

U centru Beograda je osvanuo veliki grafit na kojem na engleskom jeziku piše “Jedini genocid na Balkanu bio je nad Srbima”. Grafit je oslikan na zgradi u Knez Mihailovoj ulici u samom centru grada.

Ispod slova na crnoj pozadini potpisana je ultradesničarska grupa “Narodna patrola”.

Na Telegram kanalu ove neregistrovane organizacije je 30. maja objavljen video grafita uz poruku “Pamtimo, molimo se. Mnogi drugi nek se stide”.

Grafit se pojavio nakon što je u Ujedinjenim nacijama 23. maja usvojena Rezolucija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Narodna patrola” poznata je po veličanju Ratka Mladića koji je u Haagu osuđen za genocid u Srebrenici, organizaciji protesta podrške Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu i napadima na izbjeglice i migrante.

Usvajanju Rezolucije o Srebrenici protivila se i vlast u Srbiji čiji su predstavnici poručivali da se njome pripisuje kolektivna odgovornost srpskom narodu.

U Beogradu su se uoči održavanja sjednice Ujedinjenih nacija pojavili billboardi sa porukom “Mi nismo genocidan narod”.

Na njima su bili istaknuti grbovi Srbije i bh. entiteta Republika Srpska. U Rezoluciji se, podsjetimo, ne spominje nijedan narod, niti država.

Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Unatoč presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, nazivajući to “strašnim zločinom”.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

KOMENTARI