instant fap
NaslovnicaVijesti

U Francuskoj postao obavezan uređaj za alkotest u automobilu!

U Francuskoj postao obavezan uređaj za alkotest u automobilu!

Francuske vlasti su od prvog jula uvele zakonsku obavezu za sve vozače na cestama ove zemlje, bilo da su nastanjeni u Francuskoj ili samo prolaze kroz nju, da moraju imati “instant” alkotest namijenjen za jednokratnu upotrebu.

Kazna za neposjedovanje jednokratnog alkotesta u vozilu koje se kreće francuskim cestama iznosit će 11 eura, a previđeno je i period “privikavanja” na nova pravila koje će trajati do novembra.

Dozvoljena koncentracija alkohola u Francuskoj iznosi 0,5 mg/ml. Jednokratni alkotestovi će biti dostupni na svim ulazima za trajektna pristaništa i tunele u Francuskoj, i koštat će “od 1,50 Eura”. Svi novi automobili u Francuskoj imat će ugrađen uređaj za alkotest koji neće dopuštati uključivanje motora ima li vozač u krvi više alkohola nego što je dopušteno. Za sve ostale automobile takvi će uređaji biti obavezni od 2015. godine.

Osim toga, na francuskim će cestama bi do kraja ove godine trebalo  biti postavljeno i 400 novih kamera za nadzor. Ove mjere se uvode kako bi se smanjio broj prometnih nesreća na francuskim cestama, koje su u znatnoj mjeri izazvane uticajem alkohola.