instant fap
NaslovnicaBiH

U koloni 8.000 učesnika

U koloni 8.000 učesnika

Iz sapanjskog naselja Nezuk 8. jula ove godine oko 8.000 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta krenut će na trodnevno pješačenje do Potočara trasom dugom 110 kilometara, kojom su podrinjski Bošnjaci u julu 1995. spašavali živote.

Radi se o osmom Maršu mira, koji se svake godine održava povodom obilježavanja godišnjice genocida. Učesnici će pješačiti stazama na kojima su mnogobrojni Podrinjci ubijeni, gdje su pronađene najveće grobnice u BiH, a bit će održani i historijski časovi.

„Pripreme idu po planu. Obišli smo trasu i dogovorili mjesta noćenja. Što se tiče registracije učesnika, to je ove godine malo izmijenjeno. Dakle, odredili smo osobe koje će ljude registrirati po općinama. Podršku Oružanih snaga BiH imamo i ove godine. Ni ove godine neće biti distribucije hrane. S obzirom na to da su velike vrućine, sa dvije cisterne ćemo pojačati vodu”, kazao nam je Muhamed Duraković, vođa Marša mira 2012, dodajući da će se ove godine koloni na jednom dijelu priključiti Patrick Moon, američki ambasador u BiH, mnogobrojni načelnici općina, ali i drugi gosti.

Prošle godine na Maršu je učestvovalo 7.500 ljudi. S obzirom na to da popularnost ovog pohoda raste, Duraković očekuje da će ove godine biti gotovo 8.000 učesnika.

„Dolazak ljudi će zavisiti i od vremenskih uslova. Međutim, što se sigurnosti tiče, mi smo poduzeli sve mjere propisane zakonom. Formirani su štabovi i u RS-u i u Federaciji. Pododbor za sigurnost, na čijem čelu je Himzo Selimović, rukovodi svim aktivnostima”, rekao nam je Duraković.

On je podsjetio sve učesnike Marša mira da je put od Nezuka do Potočara ujedno i put na dženazu žrtvama genocida. Zbog toga, ali i zbog samog značaja Marša, pozvao je sve učesnike, pogotovo mlađe generacije, da se pridržavaju kodeksa ponašanja.