instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

U Prijedoru klanjana kolektivna dženaza za 23 žrtve ubijene tokom agresije na BiH

U Prijedoru klanjana kolektivna dženaza za 23 žrtve ubijene tokom agresije na BiH

Kolektivna dženaza i ispraćaj posmrtnih ostataka Prijedorčana stradalih u proteklom ratu i identifikovanih tokom ove godine obavljena je danas na stadionu Poljana u prijedorskom naselju Raškovac.

Posmrtni ostaci su ukopani na mjesnim mezarjima u Bišćanima, Kamičanima, na Skeli, u Rakovčanima, Bišćanima, Zecovima i

Jasmina Rašidović danas je sahranila strica Edina Dedića, koji je imao 23 godine kada je nestao.

“Prošle godine je pronađen na Hozić kamenu u grobnici kod Bosanskog Novog. Identifikovan je ove godine, a zadnji put sam ga vidjela kad je došao našoj kući tražiti komad pogače. Poslije smo čuli da je ranjen na Kurevu i od tada mu se izgubio svaki trag”, drhtavim glasom prisjeća se Jasmina.

Jasmininu bol dijeli i Mehemed Vukelić iz Husimovaca, kod Sanskog Mosta koji je ukopao brata od tetke.

“Njega su srbočetničke snage brutalno ubile na kućnom pragu, a ubijen je još jedan brat. Sve što imam reći govore ovi tabuti iza nas. Brat mi je bio iz Bišćana i oba brata su ubijena u istom danu, a pronađeni su na Hrastovoj Glavici, jedan brat ranije, a ovaj drugi je identifikovan tek ove godine”, kaže Vukelić.

Muftija bihaćki Husein efendija Makić kaže da je od 1985. do 1992. godine bio imam Čaršijske džamije i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

“Bio sam sa narodom i svjedok svih grozota koje su preživjeli Prijedorčani. Na Brdu je u jednom danu ubijeno preko 1.700 Bošnjaka i tim povodom svake godine 20. jula se u Prijedoru ili Kozarcu obavlja šehidska kolektivna dženaza, ali nažalost još je veliki broj onih koji još uvijek nisu pronađeni”, kaže muftija bihaćki.

Aziz Hasanović, muftija za Hrvatsku i izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, rekao je danas da mu je čast što je prisutan u Prijedoru, te da je ovo druga velika dženaza nakon Srebrenice.

“Poslaćemo danas svima poruku, prije svega Bošnjacima, zatim susjedima, ali i međunarodnoj zajednici, koja je na neki način sudjelovala u svemu ovome od početka, a učestvuje i danas, da se malo jače uključi u afirmiranje Bosne i Hercegovine, na njenom putu u Europsku uniju”, rekao je Hasanović.

Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, istakao je za AA da je ovo 20. kolektivna dženaza, a njoj je prisutvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković sa saradnicima, koji je rekao da njegov dolazak nosi poruku mira.

“Jedan od tužnih događaja koji se dešava u Prijedoru i došao sam da odam počast našim sugrađanima. Ja sam ovdje sa željom da svi građani Prijedora žive u miru i komšijskoj toleranciji i da se događaji koji su se desili u proteklom ratu ne treba i ne smiju više nikad da se dese. Kao ljudi moramo da vodimo računa i odmjeravamo svoje postupke i zato je uvijek dobro došla tolerancija i uvažavanje, a onda ćemo lakše zajedno graditi našu zajedničku budućnost”, rekao je gradonačelnik Prijedora.

Kolektivnoj dženazi u Prijedoru je prisustvovao veliki broj građana, članova porodica ubijenih, te brojnih zvanica iz privrednog i političkog života grada Prijedora. Nakon dženaze šehidi su ukopani na mjesnim grobljima u Bišćanima, Kamičanima, Zecovima, na Skeli, Rakovčanima i Čarakovu.

Danas su ukopana tijela identificiranih:

Ifet Vojniković (1973), Velid Marošlić (1972), Adem Kešić (1969), Kemal Kešić (1962), Edin Dedić (1969), Fikret Duratović (1968), Safet Avdić (1967), Sakib Kahrimanović (1966), Mustafa Karagić (1966), Edin Rizvanović (1964), Suvad Kekić (1963), Suad Marošlić (1962), Kemal Hodžić (1960), Bajro Brakić (1941), Fehim Brakić (1962), Emsud Kekić (1957), Teufik Kljajić (1949), Smail Rekić (1943), Abdulah Kadirić (1942), Ibrahim Bačić (1927), Džehva Hadžić (1925), Šerif Hegić (1920).

KOMENTARI