instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

U Sanskom Mostu obilježen Svjetski dan hidžaba

U Sanskom Mostu obilježen  Svjetski dan hidžaba

Mirnom i dostojanstvenom šetnjom, te okupljanjem u malom gradskom parku na Zdeni, u Sanskom Mostu i ove godine je obilježen 1. februar, Svjetski dan hidžaba.

Na ovaj način i naš grad se pridružio obilježavanju ovog značajnog datuma koji je posljednjih godina dobio globalne razmjere, a organizator događaja je bio Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Prvi dan u mjesecu februaru u svijetu se obilježava kao Svjetski dan hidžaba, koji je prvi put obilježen 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je ovim prijedlogom željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanki.

[AdSense-A]

Ovaj događaj želi da razvije svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i da osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba. Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a osim u Sanskom Mostu , mirni protestni skupovi održani su i u drugim bosansko-hercegovačkim gradovima.

KOMENTARI