instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

U školama štrajkovi upozorenja

U školama štrajkovi upozorenja

U srednjim školama na području Unsko sanskog kantona su započeli polusatni štrajkovi upozorenja u organizaciji Sindikata radnika u srednjoškolskom obrazovanju USK.

Pored zahtjeva u vezi s izjednačavanjem položaja prosvjetara s drugim budžetskim korisnicima u USK, štrajkovi se organiziraju i zbog toga što su, uslijed problema u snabdijevanju energentima, četiri srednje škole u kantonu ostale bez grijanja.

Kako saznajemo, Sindikat radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju započeće organizaciju štrajkova u naredni ponedjeljak, a za predstojeću subotu planirano je održavanje masovnih protesta prosvjetara u Bihaću i pripreme za to su već u toku. Ukoliko do 26. marta ne bude odgovora iz Vlade USK, kako je Fajić izjavio za RTV „Sanu“, započeće pripreme za organizaciju generalnog štrajka.

Sindikati prosvjetara su nezadovoljni povećanjem osnovice za njihove plate, jer je to manje od onoga što su tražili i što im je Vlada obećala, te navode kako nisu ispunjena ni ranija obećanja da će se primanja prosvjetara izjednačiti s drugim budžetskim korisnicima. Također, nezadovoljni su i nepostojanjem ili nedorečenim pravnim normativima kojima se reguliše rad i napredovanje radnika u obrazovnom procesu.

KOMENTARI