instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

U Sloveniji više od hiljadu novozaraženih, najviše nakon sredine aprila

U Sloveniji više od hiljadu novozaraženih, najviše nakon sredine aprila

U Sloveniji je u zadnja 24 sata zabilježeno 1093 novozaraženih koronavirusom, najviše u sadašnjem valu epidemije, pa vlasti ponovno upozoravaju da je jedini način da se izbjegnu nove restrikcije cijepljenje protiv COVID-a.

“Pozivam sve da budu solidarni i odgovorni, te da se cijepe. Vrijeme je za razum i za cijepljenje”, poruka je koju je građanima ponovno uputio ministar zdravstva Janez Poklukar, prilikom obilaska jedne od bolnica koje primaju COVID pacijente.

S 5159 PCR testova potvrđene su 1093 zaraze, uz udio pozitivnih nalaza od 21 posto, a dva oboljela su preminula, objavilo je ministarstvo zdravstva. Broj novozaraženih veći je za 324 slučaja u odnosu na prethodni dan, te najveći nakon 13. aprila, kad ih je bilo 1236.

U bolnicama je trenutno 243 COVID bolesnika, od čega 61 pacijent na intenzivnim odjelima.

Kako je objavilo Ministarstvo zdravstva, tri četvrtine hospitaliziranih nisu bili vakcinisani, dodajući da to ukazuje da su cjepiva protiv covida-19 učinkovita i štite pred težim oblikom bolesti.

Četrnaestodnevna incidencija povećala se na 372, a udio cijepljenih u populaciji i dalje se sporo povećava, pa je trenutno potrebnim dozama cjepiva zaštićeno 43,7 posto populacije.

Kako tumače mediji, manji udio cijepljenih u Sloveniji u odnosu na zapadnoeuropske zemlje među ostalim je i posljedica aktivnosti nekih “antivakserskih” grupa.

Jedna od njih prošle je sedmice izazvala incident upadom u prostorije Slovenske televizije, nakon čega je osiguranje pred zgradom javnog RTV servisa pojačano, a protestna okupljanja na tom mjestu u centru Ljubljane zabranila je policija.

U noći na srijedu zabilježen je i incident kada je zapaljen manji kontejner kod mjesta za cijepljenje u naselju Fužine blizu Kamnika, iza čega bi također mogli stajati protivnici vakcina cijepljenja i vladinih protuepidemijskih mjera.

Kako je objavila televizijska postaja POP-TV u noći oko 1 sat došlo je do požara na mjestu za cijepljenje, vatrogasci su požar ugasili, ali su u blizini nađeni leci protiv cijepljenja i protiv vlade.

“Narod će vam suditi i to vrlo uskoro”, te “Prema slobodi i protiv terora covid potvrda”, pisalo je na nađenim lecima, javlja portal 24ur.com, navodi Hina.

KOMENTARI