instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Upozorenje Hrvatskog astronomskog saveza: Na Suncu se pojavila pjega

Upozorenje Hrvatskog astronomskog saveza: Na Suncu se pojavila pjega

Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce je vrlo aktivna s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom, poručili su iz Hrvatskog astrononskog saveza
 
Naime, Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet smiriti. Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator sunčeve aktivnosti, što više pjega to veća aktivnost.

Sunčeve pjege su hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Fotosfera ima temperaturu oko 5.000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3.500 °C.

Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti ‘podivlja’.

“Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja suncu obzirom da će nas Sunce bolje grijati. Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu bolje loži”, napisali su iz Hrvatskog astrononskog saveza.

Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera za to jer možete trajno oštetiti vid ili trajno ostati bez vida, upozorili su iz Hrvatskog astronomskog saveza na kraju.

KOMENTARI