instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Uskoro nove saobraćajne kazne: Do 1.000 KM za brzu vožnju, 250 KM za buku

Uskoro nove saobraćajne kazne: Do 1.000 KM za brzu vožnju, 250 KM za buku

Ukoliko zakonske izmjene dobiju podršku zastupnika, vozači, ali i ostali učesnici u saobraćaju, će se suočiti sa nešto drugačijom kaznenom politikom u odnosu na postojeću. Tako su, primjera radi, za korištenje mobitela tokom vožnje i nekorištenje zaštitnog pojasa predviđene kazne od 100 do 300 KM. Korištenje mobitela, ali i slušalica u oba uha, je zabranjeno i za pješake koji prelaze kolovoz. Prekorađenje brzine koje je više od 20 do 30 km na sat u odnosu na maksimalnu dozvoljenu brzinu se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 100 do 300 KM. Ista kazna vrijedi i za vozače koji povećaju brzinu kretanja svog automobila u situaciji kada je vozač automobila iza njega započeo preticanje.

Kazne od 400 do 1.000 KM su predviđene za vozače koji prekorače brzinu, odnosno voze 30 km na sat brže u odnosu na maksimalnu dozvoljenu brzinu, a isti raspon kazni vrijedi i za vozače koji odbiju alkotestiranje, ili imaju više od 1.5 promila alkohola u krvi, te za vozače koji upravljaju neispravnim automobilom ili prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu. Policija će biti ovlaštena da vozače, koji u krvi imaju više od 1.5 promila alkohola ili odbiju testiranje, a pokazuju znakove poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, zadrži do otrežnjenja i to u trajanju do 12 sati.

Vozači koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo povećaju brzinu kretanja, na način da stvore prekomjernu buku i škripu, će, u skladu sa dopunjenim članom 236. pomenutog Zakona, biti oštrije sankcionisati, a radi se o kaznama u iznosu od 50 do 250 KM.

Vozači koji prekorače brzinu kretanja od 10 do 20 km na sat će plaćati kaznu od 50 KM, kao i pješaci koji kolovoz prelaze van označenog pješačkog prijelaza ili na crveno svjetlo na semaforu za prelazak pješaka.

Vozači u periodu od dvije godine nakon polaganja vozačkog ispita i dobijanja dozvole ne smiju upravljati automobilom od ponoći do 5:00 sati ujutro. Ukoliko u tom periodu vozač prikupi četiri kaznena boda, njegova vozačka dozvola se poništava i morat će ponovo polagati vozački ispit. Vozači koji imaju stalno boravište u BiH neće moći upravljati vozilom registriranim u inostranstvu.

KOMENTARI