instant fap
Naslovnicaslajder

Veliki koncert Zdravka Čolića u Sanskom Mostu

Veliki koncert Zdravka Čolića u Sanskom Mostu

Poštovani,
Na osnovu poslovne suradnje koja traje dvije decenije d.o.o.Stage Art je dogovorio koncertno scenski spektakl u Sanskom Mostu dana 21.jula 2018.g. na stadionu Podgrmeč .Zdravko Čolić je kao vino iz godine u godinu mu ne opada popularnost , potvrđuje jedinstvenost muzičkog izražaja te neprikosnoveni vokal koji je obilježio decenije iza nas od samih početaka rada i stvaranja.

Sa Zdravkom Čolićem su surađivali ili i dalje surađuju muzički velikani kao što su: Goran Bregović, Kornelije Bata Kovač, Marina Tucaković, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Lazar Ristovski, Bajaga, Generacija 5, Đorđe Balašević, Dino Merlin, Đorđe Novković itd.

15. april 1972. godine se može smatrati početkom Čoline samostalne karijere. Tada je nastupio na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pjesmom „Sinoć nisi bila tu koju je Kemal Monteno. Zdravko je osvojio nagradu za interpretaciju, a na osnovu glasova publike je bio treći. Na festivalu u Splitu je izveo „Staru pjesmu“, a u Skoplju se predstavio numerom „Moj bol“.  Singl „Tako tiho“ je objavio Beograd disk, dok je singl „Pod lumbrelom“ snimio za Jugoton.  Sa „Indeksima“, Biserom Veletenlić i drugim kolegama je otišao na turneju po Sovjetskom savezu. 1973. godine je sa pjesmom „Gori vatra“ predstavljao Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije u Luksemburgu.

Na festivalu „Vaš šlager sezone“ je otpjevao „Bling blinge bling“, a u Zagrebu je promovisao pjesmu „Duga“. Numeru „Julija“ je objavio za Jugoton. 1974. godine je pobjedio na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pjesmom „Zelena si rijeka bila“ i na „Hit paradi“ sa numerom „Ona spava“. Osim što je evergrin, za ovu pjesmu je vezana i jako potresna priča. Zdravko ju je posvetio pokojnoj Milici Kostić,18-o godišnjoj učenici srednje medicinske škole, koja je skočila sa jedanaestog sprata Rubinove kule u Kruševcu jer je to bio jedini način da sačuva svoju čast i da se spasi od silovatelja koji su htjeli da je povrede.

U Opatiji je nastupio sa pjesmom „Ne dam ti svoju ljubav“, a na Beogradskom proljeću je izveo „Ljubav je samo riječ“. Potpisao je ugovor sa njemačkom izdavačkom kućom Suzi records i snimio je singlove: „Meine mutter“ i „Rock ‘n’ roll himmel“. Ipak, nije nastavio da radi na internacionalnoj karijeri, već se vratio u zemlju gdje je imao mnogo ponuda.

Za Jugoton je izdao numeru „Dome moj“. 1975. godine je osvojio prvo mjesto na „Beogradskom proljeću“ sa pjesmom „April u Beogradu“, kao i na „Vašem šlageru sezone“ sa numerom „Zvao sam je Emili“. Za PGP RTB je uradio singlove: „Zaboravi sva proljeća“ i „Svitanje“, a za Jugoton singl „Sonata“. Snimio je prvi album pod nazivom „Ti i ja“ koji je izašao u izdanju Jugotona. Na njemu su se našle pjesme: „Vagabunt“, „Loše vino“, „Ostanimo prijatelji“, „A sad sam ja na redu“, „Ljubav je ljubav“, „Zvao sam je Emili“, „Ti si svijetlo, Ja sam tama“, „Život je lijep, Helene-Marie“, „Poslije raskoši i sjaja“, „Igraš se vatrom“. Producent je bio Kornelije Kovač, neke tekstove je radio Arsen Dedić, a muziku Goran Bregović. PGP RTB je objavio ploču „Zdravko Čolić“ gdje su sabrani singlovi koje je do tada snimio. 1976. godine je na festivalu u Zagrebu sa pjesmom „Ti si bila, uvijek bila“. Zdravko je bio najveća zvijezda te manifestacije i favorit publike. Sa Indeksima je krenuo na veliku jugoslovensku turneju.

Svoj prvi koncert u Beogradu je održao u Dvorani Doma sindikata. Za Jugoton je snimio singl „Mujo kuje konja po mjesecu“. 1977. godine je ponovo nastupio na festivalu u Zagrebu, sa pjesmom „Živiš u oblacima“, „Ljubav ima lažni sjaj“, „Balerina“ i „Zašto spavaš“. Za Jugoton je objavio i drugu ploču „Ako priđeš bliže“ koju je promovisao u Njemačkoj. Na njoj se nalaze pjesme: „Pjevam danju, pjevam noću“, „Produži dalje“, „Jedna zima s’ Kristinom“, „Igra“, „Zagrli me“, „Glavo luda“, „Nevjerna žena“, „Jedina“, „Ljubomora“, „Juče još“. Ploča je prodata u 700.000 primjeraka što je samo potvrdilo i uvećalo Zdravkovu popularnost.“.

Započeo je jugoslovensku turneju „Putujući zemljotres“ na kojoj ga je pratila baletska grupa „Lokice“ na čelu sa Lokicom Stefanović. Na njegovim nastupima su gostovali: Kemal Monteno, Arsen Dedić, Dado Topić, Kornelije Kovač, itd. Turneju je završio koncertom na stadionu Marakani kom je prisustvovalo 70.000 obožavalaca. Svo vrijeme su snimani kadrovi za dokumentarni film o Zdravku Čoliću koji je prikazan u bioskopima. Pjevač se odrekao prihoda od turneje i dao ih je Savezu slijepih. List „Zdravo“ ga je proglasio „najdražom ličnošću“. Ponovo je dobio poslovnu ponudu od njemačke izdavačke kuće pa je singlove „Jedina“ i „Zagrli me“ izdao i za njihovo tržište. Za Warner Bros Records je snimio singlove: „I’m not Robot man“, „Light me“, „Alles Was Ich Hab“ i „Lampenfieber“, ali je, po drugi put, odbio da se preseli u Njemačku..

Krajem godine je izdao dva singla za Jugoton: „Loš glas“ i „Ne mogu biti tvoj“. 1980. godine je izdao treću ploču za Jugoton sa numerama: „Pisaću joj pisma duga“, „Zbog tebe“, „Smijem se bez smisla“, „Bar jedan ples“, „Odvešću te“, „Pusti, pusti modu“, „Pjevaću za svoju dušu“, „Prava stvar“, „Srce je čudna zvijerka“, „Pjesmo moja“, „Stari moj“. Prodata je u tiražu od 400.000 primjeraka, a snimao ju je u Ujedinjenom Kraljevstvu. Saradnici su mu bili: Kornelije Kovač i njegova supruga Spomenka, Goran Bregović, Kemal Monteno, Arsen Dedić, itd. Ponovo je krenuo na turneju, ali umjesto „Lokica“, pratili su ga engleski muzičari. Održao je tri koncerta u hali Pionir u Beogradu.

Za rusko tržište je uradio tri pjesme: „Любовь неповторима“, „Наша жизнь“ i „Она спит“ koje je objavila izdavačka kuća Мелодия. 1981. godine je u Londonu snimio novi album koji je snimio za Jugoton. Na njemu se nalaze pjesme: „Mađarica“, „Sjedni mi u krilo“, „Zbogom, Ivana“, „Adam i Eva“, „Rođendanska pjesma“, „Malo pojačaj radio“, „Što si prepotentna“, „Nove lakovane cipelice“, „Oktobar je, počinje sezona kiša“, “ Kažeš da ti nekad izgledam k’o Dunav“. Sarađivao je sa Marinom Tucaković, Đorđem Novkovićem, Đorđem Balaševićem, itd.

Pjesme su bile u rok fazonu. 1982. godine je ponovo krenuo na turneju i održao je 52 koncerta.Pratili su ga članovi grupe Generacija 5. 1983. godine je izašao novi album sa numerama: „Cherie, cherie“, „Afrika“, „Stanica Podlugovi“, „Crne čarape“, „Konačno sam“, „Šta mi radiš“, „Daj mi to“, „Tvoje oči“, „Pobjegnimo koji dan na more“, „Brodolomci“, „Doviđenja“. Tekstove su napisali Mišo Kovač, Arsen Dedić, Momčilo Bajagić Bajaga, itd., a producent je bio Kornelije Kovač.Na turneju je ponovo krenuo sa grupom Generacija 5 i glumcem Lazarom Ristovskim.1984. godine je počeo saradnju sa Diskotonom za koji je izdao album „Ti si mi u krvi“ sa istoimenim hitom koji je jedan od najslušanijih u njegovoj karijeri.

Ostalih devet pjesama su bile u etno fazonu, a njihovi nazivi su: „Ruška“, „Ustani, sestro“, „Ti možeš sve, al’ jedno ne“, „Cura iz Zenice“, „Vala, vrijeme je“, „Južnjaci“, „Pamti me po dobru“, „Osvojio bi sve“, „Sto cigana“.Sa Goranom Bregovićem osnovao izdavačku kuću „Kamarad“ kojoj se posvetio. 1987. godine je, nakon kraće pauze, snimio album koji je ponovo objavila izdavačka kuća Diskoton. Na njemu su numere: „Rodi me, majko, sretnog“, „Ne kunite, ne krivite“, „Samo ona zna“, „Da mi nije ove moje tuge“, „Hej, suzo“, „Hej djevojko, Selen Velen“, „Ko te ljubi kad nisam tu“, „Hvala ti, nebo“, „Jastreb“, „Ne daj se, mladosti“. Sarađivao je sa Kornelijem Kovačem i vratio se pop zvuku koji je njegovao na početku karijere.

Ovaj album je jedan od slabije zapaženih i prodat je u 200.000 primeraka. Ove godine Čola nije išao na turneju, već je nastavio privatni biznis. 1990. godine je uradio album koji je izdala beogradska izdavačka kuća Komuna. On se sastoji iz devet pjesama: „Čija je ono zvijezda“, „Maslinasto zelena“, „E draga, draga“, „Rijeka suza i na njoj lađa“, „Spavaju li oči nebeske“, „Čaje šukarije“, „Mastilo i voda“, „Negdje na dnu srca“, „Da ti kažem šta mi je“.

Najviše je sarađivao sa Goranom Bregovićem, a numeru „Da ti kažem šta mi je“ je uradio Dino Merlin. „Čaje šukarije“ je otpevao sa djevojčicom Ivanom koja je glumila u filmu „Kuduz“. Zdravko nije želio promovisati album zbog rata koji je prijetio, niti je imao turneju i nije želio ništa novo izdavati do 1996.g. kad je izbacio album na kome su hitovi kao što su „Kad bi moja bila“, „Ajde, ajde Jasmina“, „Trinaest dana“, „Čini ti se grmi“, „Melanholija“, „Jako, jako slabo srce zavodiš“, „Samo kad mi kažeš ljubav“, „I šta tebe briga šta ja radim“, „Tabakera“, „Majsko sunce“. Producent je bio Goran Bregović, a tekstove su pisali Marina Tucaković i Momčilo Bajagić Bajaga.

2000. godine je za izdavačku kuću „BK Saund“ snimio album „Okano“ koji mu je donio veliki broj priznanja i vratio ga na sam vrh muzičke scene, gdje mu je i mjesto. Osim naslovne pjesme, na albumu se nalazi još jedanaest: „Mjerkam te, mjerkam“, „Ajde, idi“, „U boji vina“, „Hotel Balkan“, „Noć mi te duguje“, „Stavi prst na čelo“, „Idem da odmorim“, „Krasiva“, „Na adresi ti piše“, „Kuba“, „Šta radiš tu“. Čola je napisao tekst za baladu „Noć mi te duguje“, a u spotu je učestvovala Sandra Meljničenko, bivša članica grupe Models.

2001. godine, posle dužeg vremena, je ponovo krenuo na turneju po većim gradovima EX YU , a spektakularan završetak je usledio na stadionu, Marakana. 30. maja je održao koncert pred 80.000 obožavalaca, a televizijski prenos je pratilo oko 4.000.000 ljudi. Album „Okano“ je proglašen za album godine, pjesma „Okano“ za hit godine, a Zdravko za ličnost godine.Godine 2004. Nakon turneje po svijetu održao je dva koncerta u Beogradskoj Areni pred 50.000 posjetilaca a već 2006. godine je za City records objavio album „Zavičaj“ koji se sastoji od pjesama: „Mangupska“, „Hajmo negdje nasamo“, „Zavičaj“, „Bembaša“, „Svadbarskim sokakom“, „Vrijeme“, „Kod tri bijesna brata“, „Kao moja mati“, „Merak mi je“, „Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi“, „Nevjera“, „Anđela“.

Najzapaženija je bila balada „Kao moja mati“ za koju je tekst pisao Dino Merlin. Pored njega, tekstove su pisali: Marina Tucaković, Leontina Vukomanović, Đorđe Balašević i Arsen Dedić. Za samo 2 dana album je prodat u tiražu od 100.000 primjeraka čime je Čola oborio sve rekorde.

30. juna 2007. godine je po treći put imao koncert na Marakani pred 75.000 ljudi. Ovo je bila još jedna u nizu potvrda njegove popularnosti kod svih generacija. 20. oktobra je održao koncert u „Zetri“ u Sarajevu gdje je, takođe, doživio ovacije. Među publikom je bila i Zdravkova bivša učiteljica, Fatima Delić, koja je rekla da joj je on bio jedan od njenih najboljih učenika.

2010. godine je za AZ PR Production snimio album „Kad pogledaš me preko ramena“ na kome se, osim naslovne pjesme, nalazi još dvanaest: „Manijaci“, „Autoput“, „Lili“, „Pamuk“, „Dajte nam svega“, „Javi se“, „Pričaj mi, brate“, „Obmana“, „Meni niko ne treba“, „Ljubavnici“, „Prolaze neke slike“, „Poplava“. Publika je odlično prihvatila ovo izdanje što potvrđuje tiraž od 700.000 prodatih primjeraka.“. Započeo je turneju koja je obuhvatala 55 koncerata širom Evrope, u Kanadi i SAD-u. U Sarajevu je, posle 32 godine karijere, nastupio na stadionu Koševu gdje ga je slušalo 60.000 ljudi.

25. juna 2011. godine je održao tzv. „koncert života“ na Ušću u Beogradu kome je prisustvovalo 100.000 obožavalaca.. Organizacija je bila besprjekorna, a prenos je gledalo više od 2.000.000 ljudi. Na ju tjubu koncert je zabilježio više od milion pregleda. 2013. godine je objavio četrnaesti album „Vatra i barut“ sa numerama: „Esma“, „Vatra i barut“, „Što ti dadoh“, „Sarajevo“, „Ljubiti“, „Opušteno skroz“, „Šok, šok“, „Ne govori mi“, „Slavljenička“, „Zar se nismo shvatili“, „Rio“, „Samo pričaj“. Publika je najbolje prihvatila baladu „Zar se nismo shvatili“ za koju je spot sniman na grčkom ostrvu Santorini i koji ima preko 3.000.000 pregleda na ju tjubu. To je, ujedno, i njegova najslušanija pjesma na pomenutom kanalu, uz balade „Što ti dadoh“, „Kao moja mati“ i „Noć mi te duguje“.

Novi, petnaesti studijski album Zdravka Čolića „Ono malo sreće“ je prvo zajedničko izdanje dvije najveće diskografske kuće regiona – PGP RTS i Croatia Records, od 15. decembra u prodaji. Pjesme koje će započeti s ispisivanjem nekih novih antologija prate vrhunski aranžmani, a uz Čolića, potpisuju ih značajni regionalni autori: Momčilo Bajagić Bajaga, Gibonni, Zlatan Fazlić, Antonija Šola, Sandra Sagena, Aleksandar Sretenović, Damir Arslanagić, Maja Sar i Miroslav Rus.

Produkciju albuma potpisuje Nikša Bratoš, dugogodišnji saradnik Zdravka Čolića. Pjesme koje će započeti s ispisivanjem nekih novih antologija prate vrhunski aranžmani, a uz Čolića ih potpisuju značajni regionalni autori: Momčilo Bajagić Bajaga, Gibonni, Zlatan Fazlić, Antonija Šola, Sandra Sagena, Aleksandar Sretenović, Damir Arslanagić, Maja Sar i Miroslav Rus

Poseban doprinos albumu dali su i gosti – Theodosii Spasov, svjetski priznati kavalista, Matija Dedić, Dejan Petrović Big Band i Aleksandar Banjac.Album je sniman u studijima RSL, Novo Mesto i NB, Zagreb. Miks albuma rađen je u Pragu, u studiju Sono records, u kome su, između ostalih, snimali i miksali David Bowie, Joss Stone, Gypsy Kings, Nazareth, Julian Lennon, Mike Ster. Mastering albuma rađen je u Londonu.

Novi CD “Ono malo sreće”, po ko zna koji put će potvrditi status Zdravka Čolića kao miljenika publike i čarobnjaka iz čije muzičke radionice nastaju vječni hitovi, bezvremenske pjesme koje će pratiti dugi i glasni aplauzi. Ovaj kratki opus rada nije moguće završiti da se ne spomene veliki događaj koji je obilježio kraj 2017.g.

Veliki spektakl za doček nove godine priredio je u Sarajevu pred više od 100 000 posjetilaca što potvrđuje da se radi o bezvremenskoj zvijezdi ali koncert koji najavljuje ovaj tekst u Sanskom Mostu subota , 21.jula 2018.g. stadion Podgrmeča sa najvećom tehnikom koja je postavljena do sad na nekom od koncerata u istom gradu. Koncertna agencija Stage Art stoji iza dogovora i obećava do sad neviđen spektakl.

Ulaznice će se pojaviti u prodaji od 15.aprila 2018.godine na svim prodajnim mjestima u Sanskom Mostu, ostalim gradovima Unso-sanskog kantona, regija Prijedor i Banja Luka te preko Kupikartu.ba

KOMENTARI