instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Veliki udar na studente iz BiH u Sloveniji: Godišnje na računu moraju imati 5.000 eura

Veliki udar na studente iz BiH u Sloveniji: Godišnje na računu moraju imati 5.000 eura

Strani studenti u Sloveniji, među kojima su i državljani BiH, suočili su se s velikim problemom donošenjem izmjena Zakona o strancima.

Prema amandmanu usvojenom u martu, strani studenti moraju dokazati postojanje finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 eura da bi dobili dozvolu boravka u Sloveniji.

Dakle, za dobivanje privremene dozvole boravka zbog studija više nije dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava za boravak studenta u Sloveniji.

Iznos sredstava koji budući student mora imati na računu, ukoliko želi dobiti boravišnu dozvolu, iznosi nešto manje od 5.000 eura za jednogodišnje period (mjesečno najmanje u iznosu osnovnog iznosa minimalnog dohotka u Republici Sloveniji , što iznosi 402 eura od 1. augusta 2019. godine).

Zbog promjena u proceduri za dobivanje privremene dozvole boravka zbog studija, slovensko visoko obrazovanje pretrpjet će najveću štetu, upozorila je i Studentska organizacija Slovenije (ŠOS).

“Kao što je slučaj sa slovenačkim studentima, mi također branimo i pravo stranih studenata u Sloveniji da studiraju i želimo privući najperspektivnije studente koji će poboljšati slovensko visoko obrazovanje i, nadam se, slovenačko tržište rada”, izjavio je predsjednik ŠOS-a Andrej Pirjevec, prenosi RTV Slovenije.

Kako su istakli u studentskoj organizaciji, iz dostupnih podataka nije moguće zaključiti da strani studenti u Sloveniji ne bi bili samostalni ili nesposobni brinuti se o svom socijalnom položaju znatno drugačije od slovenačkih studenata i da bi zbog toga morali pokazati 5.000 eura na računu.

Istodobno, strani studenti imaju jednak pristup pravu na subvencioniranu hranu, prevoz i smještaj, kao i mogućnost obavljanja studentskih poslova, kao što je slučaj sa slovenačkim studentima.

Prema dosadašnjim propisima, stranci koji su željeli studirati u Sloveniji mogli su pismenom izjavom roditelja ili zakonskih zastupnika dokazati dovoljna sredstva za život tokom studija.

“Takva pisana izjava više nije dovoljna, jer sredstva za život sada uključuju samo ona sredstva koja sebi osigurava radom, od prava na radu ili osiguranju, od prihoda od imovine, kapitala, drugih izvora ili putem onih koji su dužni izdržavati sami, stipendijom ili sredstvima na računu otvorenom u banci ili štedionici u Republici Sloveniji ili u inostranstvu”, naveli su u SPC.

Odredbe izmjene i dopune Zakona o strancima, kojima se pooštravaju uvjeti za boravak stranaca u Sloveniji, stupile su na snagu prošlog četvrtka.

Prema Zavodu za statistiku Slovenije, trenutno u toj državi studira 8.125 stranih studenata, što predstavlja oko 10 posto svih studenata u zemlji.

Sredinom 2018. godine Slovenija je produžila bilateralni Sporazum sa BiH o besplatnom studiranju državljana BiH u Sloveniji.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje Ambasada BiH u Sloveniji još nije upoznala Ministarstvo vanjskih poslova o ovom problemu, koji pored studenata, pogađa i državljane BiH koji su na radu u Sloveniji.

KOMENTARI