instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Veliko nevrijeme opet pogodilo Sloveniju: Širom zemlje poplave, a na Vršiču pao i snijeg

Veliko nevrijeme opet pogodilo Sloveniju: Širom zemlje poplave, a na Vršiču pao i snijeg

Tekuću sedmicu u Sloveniji definitivno će obilježiti nepogode rasprostranjene širom zemlje. Dok su u jednom dijelu zemlje poplave, u planinskim vrhovima pao je i snijeg.

Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso) izdala je za utorak narandžasto upozorenje zbog predviđene veće količine padavina za sjeverozapadnu i jugoistočnu Sloveniju.

Kako su pisali meteorolozi, nešto iza ponoći olujni pojas iznad Italije prešao je preko Slovenije i protegao se od Istre preko Krša do Julijskih Alpa. Padavine su se širile prema istoku. Kiša je padala preko Kvarnera preko Kočevja, Novog mesta i Krškog sve do istoka zemlje.

U ranim jutarnjim satima uspostavljen je pojas intenzivnijih padavina na jugoistoku Slovenije, nove padavine zahvatile su i krajnji zapad Slovenije.

Rijeke u većem dijelu zemlje rastu, a najkritičnija je Kolpa. Protok u gornjem toku se već smiruje, usporava se i bilježi se postepeni porast srednjeg toka, ali Kolpa i dalje plavi na onom rječnom djelu gdje se i inače izliva iz svog korita, objasnio je Andrej Golob, hidrolog Agencije za životnu sredinu.

Pojačan je tok rijeke Drave na granici s Austrijom. Ovakvim tokom Drava se već izlijeva svojim tokom, a večernjim satima izliza se i u donjem toku. Na ovom području Drava se izlijeva u nešto širim razmjerima, ali ne prijeti stambenim objektima, pojasnio j Golob također, prenosi 24ur.

Geološki zavod Slovenije upozorava da zbog povećane količine padavina i prethodnog vlaženja tla postoji povećan rizik od stvaranja novih klizišta i ponovnog aktiviranja klizišta koja su se dogodila tokom augustovskih nepogoda. Povećana vjerovatnoća odrona odnosi se uglavnom na sjeverozapadnu Sloveniju i povećavat će se srazmjerno količini padavina, najavljuju.

U međuvremenu je obijelio najviši putni prevoj Vršič. Snijeg je pao na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara, javlja Meteoinfo Slovenija.

KOMENTARI