instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Višemilionska porezna dugovanja: Kladioničari nose imovinu izvan BiH

Višemilionska porezna dugovanja: Kladioničari nose imovinu izvan BiH

Piše: Nedim POBRIĆ

Porezna uprava FBiH od 2006. godine nastoji provesti postupak prinudne naplate dugovanja kladionice Intersport d.o.o. Mostar, koji zaključno sa 30. junom ove godine iznosi 18.832.017,80 KM, dok se taj postupak kada je u pitanju kladionica Derby Bet Shop d.o.o. Mostar, čiji dug iznosi 21.944.703,47 KM, provodi od 2010. godine.

Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza je predviđeno da se postupak prinudne naplate provodi blokadom transakcijskih računa, zapljenom imovine i naplatom duga iz imovine poreznih obveznika.

Prijave tužilaštvima

– Kod kladionica Intersport d.o.o Mostar i Derby Bet Shop d.o.o Mostar Porezna uprava je zapečatila sva uplatna mjesta,  nakon čega su  porezni obveznici prestali s obavljanjem svoje djelatnosti, a njihova zaplijenjena imovina je više puta prodavana. U postupku prinudne naplate izvršena je blokada svih transakcijskih računa, te je više puta jvršena prodaja zaplijenjene imovine, ali se ista nažalost nije mogla prodati, osim u slučaju Derbi Bet Shop d.o.o Mostar gdje je prodat jedan dio imovine i to motorna vozila i oprema u ukupnoj vrijednosti do 43.206,43 KM – potvrđeno je za Faktor iz Porezne uprave FBiH.

Nakon inspekcijskog nadzora u toku kojeg su utvrđene dodatne porezne obaveze, upravni postupak u pravilu traje duže jer se ulaganjem žalbe odlaže izvršenje rješenja do okončanja upravnog postupka, što dužnici obilato zloupotrebljavaju.

– To vrijeme porezni obveznici dužnici uglavnom iskoriste i imovinu koju su imali na području FBiH izmjeste u susjedne države, što je utvrđeno uvidom u zemljišno-knjižne izvatke koje su porezni obveznici dostavljali u predmetima. U FBiH ostaje samo zastarjela oprema poput LCD televizora, računara, printera, stolova i stolica,  koju je u postupku prinudne naplate veoma teško prodati i za koju uglavnom nema zainteresiranih kupaca – stoji u objašnjenju Porezne uprave FBiH.

Protiv pravnih i odgovornih lica u kladionicama koje duguju iznos veći od 10.000 KM Porezna uprava je nadležnom tužilaštvu podnijela službene izvještaje zbog postojanja osnovane sumnje da  su počinjena krivična djela iz oblasti poreza sa dokazima kojim raspolaže. Tužilaštvo bi na osnovu tog izvještaja trebalo nastaviti rad i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja postojanja elemenata za podizanje optužnice, ali iz Tužilaštva BiH nismo mogli dobiti potvrdu ovih aktivnosti. Podneseni službeni izvještaji se odnose i na ranije navedene kladionice, koje su u vlasništvu mostarskog biznismena Dinke Dike Slezaka, jedne od najbogatijih osoba u BiH.

Neispoštovani dogovori

Kao odgovorno lice ispred kladionica Derby Bet Shop naveden je Dinko Dujmović iz Čitluka. Nakon što je kladionica otišla u stečaj, Dujmović je u posljednje vrijeme pažnju posvetio uzgajanju smilja. Višemilionska dugovanja kladionice kojom je rukovodio nisu ga spriječila da za sadnju ovog unosnog bilja iskoristi i općinsko zemljište. Svojevremeno je, tačnije 2010. godine, pažnju javnosti privukao kupovinom automobila Bentley Continental GT Convertible, u tom trenutku najskupljeg uvezenog automobila u BiH. Samo godinu kasnije kladionice Derby Bet Shop sklopile su sporazum sa Poreznom upravom FBiH o odgođenom plaćanju duga, koji nije ispoštovan. U konačnici im je 31. januara 2013. zabranjeno priređivanje igara na sreću na teritoriji FBiH, a Porezna uprava FBiH je tri mjeseca kasnije zapečatila poslovnice ove kladionice. Na adresi sjedišta kladionica Derby Bet Shop u Mostaru je registrirano i sjedište kladionica Derby Sport, koje također državi duguju manji iznos. Derby Sport se navodi i kao osnivač privrednog društva Super Sport Betting iz Čitluka, koje je sa radom prestalo 19. jula 2013. godine, a nekoliko desetaka hiljada KM je ostalo nenaplaćeno.

Iako poprilično ”kaskaju” za kolegama dužnicima iz Mostara, sportske kladionice Remi iz Tuzle, koje su prestale sa radom početkom 2013. godine, duguju 3.263.658,80 KM Poreznoj upravi FBiH, što im je ”omogućilo” treće mjesto na listi dužnika među priređivačima igara na sreću u FBiH. Osnivači ove kladionice su Dilber Eduard i Stipo Pervan iz Kiseljaka.

Porez duguju i aktivne kladionice

Prema evidendiji Porezne uprave FBiH i nadležnih kantonalnih poreznih ureda, kladionice trenutno duguju nešto više od 50 miliona KM. Značajan dio tih dugovanja se odnosi i na kladionice koje još uvijek posluju na teritoriju FBiH.

– Trenutno najveći dužnik sa stanjem na dan 31. juli 2016. godine je kladionica Williams iz Širokog Brijega. Ukupan dug iznosi 393.623,4 KM, a po istom su pokrenuti upravni sporovi kod nadležnih sudova koji još nisu okončani – potvrđeno nam je iz Porezne uprave FBiH.

Suvlasnik Williamsa Jakov Pinjuh je 2007. godine uzeo iz sefa kladionice oko 440.000 KM, a nedostatak novca je nekoliko dana kasnije prijavljen kao pljačka. Pinjuh je tek dvije sedmice kasnije priznao da je uzeo novac, ali da je time pokušao ”uplašiti blagajnika”.

(Faktor.ba)

KOMENTARI