instant fap
NaslovnicaSanski Most

Vježba zelene rezidbe voća

Vježba zelene rezidbe voća

U okviru Međunarodnog projekta Farma, koji već izvjesno vrijeme pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima iz Unsko-sanskog kantona, Kantonalni Poljoprivredni zavod organizovao je danas u Sanskom Mostu praktično-pokaznu vježbu na zasadima krošnjastog i jagodičastog voća. Na nekoliko voćnjaka na području općine Sanski Most, koji su zasađeni različitim zasadima voća, danas su održane pokazne vježbe vezane za zelenu rezidbu voća.

Ove aktivnosti podržane su od strane ovdašnjeg Udruženja voćara „Zelenika“, a prezentaciju o tome kako vršiti pravilnu zelenu rezidbu voćaka vodio je profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Adnan Maličević, uz podršku nekoliko stručnih saradnika iz Poljloprivrednog zavoda USK. Prema riječima Enesa Kobašlića, predsjednika Udruženja voćara „Zelenika“, zelenom rezidbom odstranjuje se lišće i grane koje je izraslo na rodnim dijelovima krošnje.  „Za zelenu rezidbu možemo reći da je bezbolna, jer ne nanosi veće rane na mjestu reza, a s druge strane odstranjuju se nepotrebno granje i lišće koje može stvoriti poteškoće u razvoju voćke, i smanjiti urod“, ističe Kobašlić.

Zelena rezidba voćaka vrlo je značajna kada se radi o savremenoj voćarskoj proizvodnji, te joj iz tog razloga treba poklanjati veliku pažnju. Razlika između zimske i zelene rezidbe ogleda se u tome što se prvom, zimskom rezidbom, na glavnim krošnjama voćke ostavljaju rodne grane koje donose plodove, dok se zimskom rezidbom uklanjaju nepotrebne grane koje iscrpljuju voćku, navodi Kobašlić. Prema njegovim riječima, organizovanjem stučnih predavanja i praktično pokaznih vježbi, Poljoprivredni zavod USK pruža veliku pomoć sanskim voćarima u pogledu njihove edukacije.