instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Vlasnik kompanije Virgin Galactic najavio svoje putovanje u svemir 11. jula

Vlasnik kompanije Virgin Galactic najavio svoje putovanje u svemir 11. jula

Kompanija Virgin Galactic najavila je kako će organizovati novi probni let u svemir, koji bi se trebao držati 11. jula, a u kojem će prvi put učestvovati i osnivač kompanije Richard Branson.

Na ovaj način Branson želi preduhitriti kolegu milijardera Jeffa Bezosa, koji je najavio kako će njegova kompanija Blue Origin organizovati let u svemir 20. jula te da će upravo on biti u letjelici. Bezos će letjeti prema svemiru u letjelici New Shepard.

“Nakon više od 16 godina istraživanja i ispitivanja Virgin Galactic stoji kao predvodnik komercijalne svemirske industrije koja bi trebala otvoriti nove vidike čovječanstvu i zauvijek promijeniti svijet. Čast mi je biti dio ovog projekta”, rekao je Branson.

Let koji bi trebao biti održan 11. jula bit će i četvrti probni svemirski let kompanije Virgin Galactic i ujedno prva misija sa četveročlanom posadom. Kompanija je posljednji sličan let organizovala 22. maja, a u njemu su učestvovala samo dva pilota.

Virgin Galactic je još ranije saopćio kako je Savezna uprava za zrakoplovstvo 25. juna dodijelila licencu za organizovanje letova u svemir, a kompanija je najavila kako će početkom 2022. godine započeti organizaciju komercijalnih letova za turiste i sve zainteresovane građane.

Pored vlasnika kompanije Richarda Bransona, posadu Virgin Galactica činti će i Beth Moses, glavni inžinjer Colin Bennett i Sirisha Bandla. Piloti Virgin Galactic kompanije Dave Mackay i Michael Masucci letjet će svemirskom letjelicom VSS Unity.

Svemirski let, kako je najavljeno iz kompanije, bit će moguće gledati uživo putem zvaničnih kanala kompanije na Facebooku, YouTubeu i Twitteru.

KOMENTARI