instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Vllasi: Ovo su najveće promjene na Kosovu u zadnjih 20 godina, dolaze mladi i školovani

Vllasi: Ovo su najveće promjene na Kosovu u zadnjih 20 godina, dolaze mladi i školovani

Pokret Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) Albina Kurtija uvjerljiv je pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 48 posto osvojenih glasova, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) objavljeni u nedjelju navečer u Prištini na temelju više od polovice prebrojanih glasova.

Smjena generacija

Val promjena je, izgleda, zahvatio Kosovo, a na političku sceni izlaze mladi i školovani kadrovi, govori za Radiosarajevo.ba veteran borbe za demokratsko i nezavisno Kosovo, bivši političar, visoki funkcioner, a danas poznati advokat Azem Vllasi.

“Rezultati ovih izbora na Kosovu označavaju prvu ozbiljnu promjenu u strukturi vlasti na Kosovu za proteklih 20 godina. Došlo je do svojevrsne smjene generacija na vlasti”, ističe Vllasi.

Prema njegovim riječima, ovakvom ishodu i uspjehu “Samoopredjeljenja” doprinijele su i slabosti drugih partiji svojim u obnašanju vlast do sada.

“U pobjedničkoj formaciji “Samoopredjeljenje” koju vodi Albin Kurti su mlađi, školovani kadrovi kojima birači više vjeruju da će se posvetiti vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala, te ekonomskom razvoju i narodu vratiti volju u bolji život na Kosovu. Prioritet novoj Vladi biće borba za zdravlje ljudi i protiv pandemije virusa, ekonomski oporavak i stvaranje uslova za zapošljavanje mladih. Tako pobjednici na izborima obećavaju i ostaje da im se vjeruje. Volje imaju, ne foliraju“, istakao je naš sagovornik.

Dijalog sa Srbijom

Politički analitičari ocjenjuju da Kurtijeva pobjeda otežava napore Zapada u rješavanju spora između Beograda i Prištine jer, kako ističu regionalni mediji, normalizacija odnosa ionako “nije bila na popisu prioriteta nijedne od ukupno 28 stranke koje su ušle u izbornu utrku s glavnom temom posvemašnje korupcije”.

“Dijalog sa Srbijom o normalizaciji međusobnih odnosa će se nastaviti, ali nova vlast neće biti spremna na kompromise na štetu Kosova. Ostaće čvrsto privržena finalnom cilju koji znači stvarnu normalizaciju, a to je priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Srbije, što je inače realnost već 20 godina. Kada će se dijalog okončati sa takvim ishodom ne zavisi od Kosova već od Srbije, ali i od EU i SAD kao posrednika u dijalogu”, zaključio je Vllasi u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

KOMENTARI