instant fap
Naslovnicainmedia danas

Vođa kultnog „ Drugog načina“ i autor najljepše pjesme o domovini „Mojoj dragoj BiH”

Vođa kultnog „ Drugog načina“ i autor najljepše pjesme o domovini „Mojoj dragoj BiH”

Ovaj FB status objavio je Ismet Kurtović kultni pjevač, muzičar, kompozitor i lider jugoslovenski poznatog benda „Drugi način“. 

Dobio je veliki broj čestitki od prijatelja i poklonika njegove muzike. Kurtović je rođeni Sanjanin sa stalnom adresom u Zagrebu, odnedavno udovac.

Jedan je od najprepoznatljvijih vokala bivše Juge koji je u Zagrebu gradio muzičku karijeru od 16.godine kao flautist, da bi 80-tih godina bio tvorac benda „Novi akordi“ te neprevaziđenog „Drugog načina“ ( koji je dobio ime po Lorkinoj pjesmi „Na drugi način“, a čije su balade „Carstvo samoće“, „Lile su kiše“ , „Stari grad“ ostale do danas najljepše muzičke ljubavne poeme. Kurtović kasnije osniva i grupu „Oko“, radi muzičke projekte sa dječijim horom „ Pahuljica“ za koji dobiva prestižni „Porin“,a onda vodi zagrebačke „Arabeske“ kroz čije albume promovira duhovnu islamsku muziku i svedah. Kurtović u stlanom muzičkom traženju formira hor „Bulbuli“ zagrebačkih gospođa i dama koje uz njegovu muzičku ruku interpretiraju tradicionalne kompozicije.

Jedan od najznačajnih projekata Ismetaa Kurtovića je pjesma koju je 1992. godine komponirao na teskt brata Fikreta „Mojoj dragoj BiH“. Jedno vrijeme je bila u prijedlogu za himnu napadnute zemlje. Snimljen je u predvečerje rata spot u kome su nastupili Zele Lipovača, Senna M, Toni Janković, Amir Kazić Leo, Željko Bebek… a koji se i dan-danas vrti kao najljepša patriotska simfonija ranjenoj domovini.

KOMENTARI