instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Volonteri iz Holandije uredili školu u Starom Majdanu

Volonteri iz Holandije uredili školu u Starom Majdanu

Volonteri iz Holandije u saradnji s AWO Fondacijom Sanski Most uspješno su okončali još jedan projekat. Ovaj put uređene su prostorije u područnoj školi „5.Oktobar“ u Starom Majdanu.

Da male stvari čine sreću i velika djela ponovo je potvrdila grupa od dvanest volontera iz Holandije, učenika srednje medicinske škole, koja je proteklih dana boravila u Sanskom Mostu. Nakon što su sredinom maja ove godine uredili i okrečili prostorije Mješovite srednje škole, ovaj put to su uradili u područnoj školi „ 5. Oktobar“ u Starom Majdanu. Naime, u ovoj obrazovnoj ustanovi već decenijama se nije ulagalo u namještaj i prostorije u kojima se izvodi nastavni proces, a mladi Holanđani su nakon nekoliko dana napornog rada i dosta uloženog truda uredili i okrečili dvije učionice i hodnik.

Radi se o veoma vrijednom i uspješno okučnanom projektu, a treba naglasiti da su sva potrebna sredstva od boja, lakova, alata i ostalog materijala, te dijela namještaja u cjelosti finansirali sami Holanđani. Vođa grupe volentara iz Holandije, Saskia Šišić, naglašava da je sretna što se na ovakav način može pomoći da mali mali sanski osnovci imaju ugodno školavanje. Zasluge za uspješnu realizaciju ovog projekta pripadaju Ameli Omić direktorici AWO Fondacije Sanski Most. Ona je uspostavila komunikaciju s holandskom nevladinom organizacijom “Out of area”, koja sarađuje s volonterima i provodi aktivnosti u vezi s obrazovanjem, te renoviranjem i opremanjem školskih objekata u manje razvijenim zemljama. Ova organizacija na nivou godine u BiH sprovede 35 do 40 projekata uređenja škola.

U znak zahvalnosti volonterima iz Holandije, petnaest učenika od 1. do 4. razreda koji pohađaju školu ovu obrazovnu ustanovu su održali pripredbu kojoj su prisustovali roditelji učenika i mještani Starog Majadana. Mali osnovci su izvođenjem recitacija, igrom i plesom oduševili sve prisutne i pokazali da uloženo u njihovo nesmetano školovanje itekako ima smisla. Za svoje izvedene vesele tačke pobrali su simpatije i od prustnih su nagrađeni velikom aplauzom. Tom prilikom je Azra Delalić, direktorica osnovne škole „Peti oktobar“ u čijem se sastavu nalazi područna škola u Starom Majdanu, uručila zahvalnice i poklone volenterima iz Holandije i Ameli Omić.

Čast da otvori novouređene prostorije pripala je domaru Refiku Bajriću, koji je sve vrijeme pomagao i družio se sa volentirama iz Holandije. Kako kažu, bio im je desna ruka, a s druge strane on je oduševljen njigovim radom i pozitivnom energijom. Volonteri iz Holandije napravili su još jedno iznenađenje, a ponovo o svom trošku. Naime, učenike su obadovali novim školskim priborom, a za potrebe obrazovnog procesa i za dječiju igru kupili su i sportske rekvizite. Učitelj Denis Toljić je bio oduševljen ovom donacijom koja će itekako pomoći u radu s djecom. Nakon, urađenog posla, volonteri iz Holandije družili su se sa štićenicima projekta „Nada“, te su istakli izuzetno pozitivne dojmove i impresije svog boravka u gradu na Sani. Obećali svoj ponovni dolazak i nastavak uređenja prostorija u Mješovitoj srednjoj školi.

KOMENTARI