Vratić se rode: 15 godina se vraćaju na isto mjesto

HomeLokalne temeSanski Most

Vratić se rode: 15 godina se vraćaju na isto mjesto

Rode u Trnovi čekaju prinove

Već punih petnaest godina na jednom od dimnjaka kotlovnice koja zagrijava Dom zdravlja u Sanskom Mostu, nalazi se gnijezdo koje je svio par roda.

One se svake godine sa zimovanja vraćaju na ovo mjesto, na radost i oduševljenje zdravstvenih radnika, ali i ostalih građana. Sa zimovanja se uvijek prvi vrati mužjak, koga su mještani koji žive u blizini iz milošte nazvali Mujo, a nekoliko dana poslije njega, po pravilu se vraća injegova životna saputnica Fata.

Prije više godina, tokom rekonstrukcije pomenute kotlovnice, radnici su bili primorani da poruše gnijezdo. Međutim, rode se nisu dale otjerati, te su novo gnijezdo načinile na vrhu drugog dimnjaka, koji se, na njihovu sreću, ne koristi. U mitologiji brojnih naroda prisustvo ovih ptica simboliše prosperitet i napredak, a u sanskom domu zdravlja šaljivdžije kažu kako su rode njihovi spoljni saradnici.

Prema ornitolozima rode su veoma osjetljive ptice i gnijezde se samo na mjestima gdje se osjećaju potpuno bezbjedno. Zbog razvoja industrije i nestanka pogodnog staništa gde mogu da se razmnožavaju, broj roda je danas u opadanju širom Evrope. Zato je roda uvrštena među ugrožene i zakonom zaštićene vrste.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0