Wigemark u Banjoj Luci: Referendum nepotreban, sudovi se moraju poštovati

HomeVijestiBiH

Wigemark u Banjoj Luci: Referendum nepotreban, sudovi se moraju poštovati

Dan “D” za referendum u RS-u, članice PIC-a danas će saopćiti svoj stav

Šеf Dеlеgаciје Еvrоpskе uniје u BiH Lаrs-Gunnаr Wigеmаrk ponovio je danas u Banjoj Luci stav EU da je referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta nepotreban, te da se odluke Ustavnog suda BiH, kao i svih drugih sudova, moraju ispoštovati sviđale se nekome ili ne.

– Činjenica da neke druge odluke nisu provedene nisu dovoljno opravdanje za vaše vlastito nepostupanje – rekao je Wigemark.

Referendum najavljen za 25. septembar dolazi, kazao je, u nesrećnom trenutku, kada se razmatrala aplikacija za članstvo BiH u Evropsku uniju (EU) i uoči lokalnih izbora u BiH.

Nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, Wigemark je ukazao i da je dijalog svih strana jedini način rješavanja pitanja praznika.

Smatra da je sve što se dešava u vezi s referendumom u RS-u “malo i prenapuhano” te istakao da je neophodno izbjegavati podizanje tenzija, što se odnosi i na medije, koji moraju ostati neutralni u svom poslu.

– Ono mi što mi kao EU zagovaramo jeste odgovorno ponašanje svih bez poigravanja simbolima na način koji je provokativan – dodao je.

Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović

Šef Delegacije EU u BiH je istakao i da od predstavnika međunarodne zajednice u BiH niko dosad nije tražio da posreduju u traženju rješenja prihvatljivih za sve, kada su u pitanju praznici, a bit će spremni da pomognu.

Nijedno rješenje, dodao je, ne može biti nametnuto, već mora biti dogovor svih strana.

I Čubrilović je ponovio da će Narodna skupština RS-a ući u procedure izmjena Zakona o praznicima u RS-u u kojem će biti definirani, naveo je, neki stavovi koji neće vrijeđati druge narode.

Taj zakon treba da bude usvojen, kazao je, uz saglasnost svih učesnika u entitetskom parlamentu.

Čubrilović je izrazio zadovoljstvo jer je prihvaćena aplikacija BiH za kandidatski status u EU te istakao da je parlament RS-a konstruktivnim djelovanjem dao doprinos na evropskom putu BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0